Спартак Суббота. Що потрібно знати про розслідування щодо відомого психолога
Instagram / spartaksubbota

11 квітня незалежне всеукраїнське молодіжне онлайн-медіа «Свідомі» опублікувало розслідування про Спартака Субботу, відомого українського психолога. Воно свідчить, що терапевт, ймовірно, брехав про деякі факти власної біографії, аби підтримати свій імідж. 

Зібрали головне, що потрібно знати про ситуацію.

Хто такий Спартак Суббота

Спартак Суббота позиціонує себе як когнітивно-поведінкового і схема-терапевта, директора Інституту доказової психотерапії та кандидата психологічних наук (PhD).

Також він є співведучим YouTube-шоу «Подкаст терапія», а на його канал підписані 528 тис. користувачів. Відео з ним набирають сотні тисяч переглядів. Окрім цього, Суббота є автором книжки «Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому».

Розслідування про Спартака Субботу

Психотерапевт Ілля Полудьонний витратив сім місяців на те, аби зібрати факти про психолога, та випустив велике розслідування. У ньому зазначаються одразу кілька важливих фактів щодо можливої брехні Спартака Субботи.

1. Позиціонував себе як кандидат психологічних наук, не маючи цього ступеня.

У розслідуванні зазначають, що Суббота п'ять років з'являвся у пресі під виглядом кандидата наук, але наказ МОН про надання йому цього ступеня вийшов тільки 7 квітня 2022 року. У ЗМІ ж психолог використовував це звання з 2017 року.

2. Ймовірно, брехав про медичну освіту.

Полудьонний знайшов ім'я Олександра Субботи у списку абітурієнтів 2009 року Національного педагогічного університету імені Драгоманова на спеціальності «психологія». Навчався він там до 2013 року.

Сам Суббота заявляв, що вчився у Національному медичному університеті імені Богомольця, а в медіа з'являвся як психіатр та медичний психолог. Однак для кваліфікації психіатра потрібно закінчити медичний факультет за спеціальністю «лікувальна справа» (шість років), потім пройти 1,5-річну інтернатуру за фахом «психіатрія» та отримати кваліфікацію лікаря-психіатра. Для кваліфікації медичного психолога потрібна взагалі інша спеціальність.

Полудьонний стверджує, що Суббота не міг вчитися в університеті Богомольця, оскільки його не знайшли в списках абітурієнтів. Також неможливо, щоб він міг поєднати дві поєднати дві очні форми навчання на спеціальностях «лікувальна справа» та «медична психологія».

3. Порушував професійну етику.

Психотерапевт Артем Осипян, який вчився та товаришував із Субботою, розповів автору розслідування, що той «дозволяє собі романтичні стосунки з клієнтками». А психотерапевтка Анна Тихомирова розповіла, що ходила на терапевтичні сесії у психолога, на яких він дозволяв собі неетичні висловлювання та писав їй провокативні повідомлення у проміжках між відвідуваннями. Полудьонний розцінив їхнє спілкування як «грубе порушення професійної етики та прояви психологічно насильства над людиною».

4. Стверджував, що ім'я Спартак дане йому від народження.

Суббота стверджує, що ім'я Спартак він має з народження. Але Полудьонний поспілкувався з людьми, які навчались разом із психологом, і ті заявили, що насправді його звали Суббота Олександр Олександрович.

5. Зв'язки з ОПЗЖ.

У січні 2022 року Спартак Суббота в інтерв'ю казав, що він «повний ідіот в політиці». Це була реакція на питання про те, що він працював в Інституті когнітивного моделювання, який міг бути пов'язаний із проросійською ОПЗЖ. 

Однак з 2019 року Суббота виступав на політичних конференціях, позиціонував себе як політичного психолога, коментував процес виборів тощо. В Інституті когнітивного моделювання, який пов'язують з ОПЗЖ, він працював до січня 2022 року.

Реакція Спартака Субботи на розслідування

Суббота запостив в Instagram свою позицію щодо публікації Полудьнного.

«Це не перший хейт, з яким я стикаюсь. Це нормально, це буде й далі, я це просто переживу… Але що я хочу сказати — що я не дозволю ображати людей, не дозволю ображати свою аудиторію, не дозволю її обзивати, робити висновки щодо людей, які мене слухають, дивляться, яким я подобаюсь…», — написав він.

Реакція соцмереж на розслідування про Спартака Субботу

У соцмережах думки користувачів розділились. Багато прихильників психолога стали на його захист, інші — розкритикували Субботу. Також в соцмережах опублікували багато мемів.

Як Спартак Суббота та співавтор «Подкаст Терапії» Євген Янович відреагували на скандал читайте за посиланням.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Алі Шехайтлі: журналісти розповіли, що не так із діяльністю відомого інструктора (відео)