Спікер парламенту Канади пішов у відставку через запрошення ветерана СС «Галичина»

26 вересня спікер Палати громад Канади Ентоні Рота подав у відставку на тлі скандалу із запрошенням 98-річного ветерана дивізії СС «Галичина» Ярослава Гуньки на виступ Володимира Зеленського минулого тижня.

Про це пише CBC.

Рота ще раз вибачився за своє рішення, яке «спричинило біль окремим людям та громадам», зокрема євреям та полякам.

Скандал із запрошенням Ярослава Гунька до канадського парламенту

Нагадаємо, 22 вересня Володимир Зеленеський під час візиту до Канади виступив перед депутатами обох палат парламенту.

Після його виступу Ентоні Рота представив присутнім Ярослава Гуньку, якого назвав «українським і канадським героєм», який під час Другої світової війни «боровся за незалежність України проти росіян і продовжує підтримувати війська сьогодні». Парламентарі та Зеленський зустріли ветерана оплесками.

Згодом журналісти з'ясували, що Гунька служив у 14-й гренадерській дивізії Ваффен-СС — добровольчому підрозділі, який складався переважно з етнічних українців під командуванням нацистів. Після цього його запрошення до парламенту осудили єврейські організації, а потім і місцеві політики. Також з різкою критикою виступили польські та російські урядовці.

Рота тоді пояснив, що не знав про минуле Гунька, а запросив його до парламенту з власної ініціативи, оскільки той проживає на території його парламентського округу. Спікер вибачився за свої дії, однак у відставку спочатку йти відмовився.

Однак на цьому скандал не завершився і врешті його відставки спікера почали вимагати члену а також різних парламентських партій.

«Це абсолютно неприйнятно. Це було ганьбою для Палати представників та канадців, і я думаю, що спікеру слід прислухатися до думки членів та піти у відставку», — заявила  міністр закордонних справ Мелані Жолі.

Врешті Рота погодився подати у відставку.

Нагадаємо, дивізія СС «Галичина» була створена німецькими військами з українців для боротьби проти Червоної армії у 1943 році. Нюрнберзький процес і так звана комісія Дешена, створена в Канаді у 1980-х роках, не підтвердили причетності учасників дивізії до воєнних злочинів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Канада виділила понад $24 млн на системи ППО для України