Спільні зусилля. Українські винищувачі супроводжували ракетоносці ВПС США

Американські стратегічні бомбардувальники Boeing B-52 Stratofortress вперше пролетіли повітряним простором України. Як повідомляє АрміяInform, близько опівдні літаки наблизились до українського повітряного простору. На кордоні бомбардувальників США зустріли винищувачі бригад тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України Су-27 та МіГ-29.  

Ця місія B-52 має плановий характер і здійснюється з метою досягнення сумісності військово-повітрянних сил країн НАТО та партнерів. Українські військові льотчики перехопили естафету в польських колег на F-16 і забезпечили супровід через усю територію України від західного кордону до узбережжя Азовського моря та у зворотному напрямку. 

Трекер руху літаків

B-52 Stratofortress здатний нести звичайне, високоточне та ядерне озброєння, летіти на висоті понад 16 кілометрів. Його бойовий радіус перевищує 7 тисяч кілометрів. 

Це вже не перший подібний захід. Навесні 2020 року пара стратегічних бомбардувальників ВПС США B-1B Lancer перетнула повітряний простір України. Їх супровід здійснювали українські винищувачі Су-27 та МіГ-29.

Відносини Російської Федерації, США та країн-членів НАТО вже довгий час знаходяться в ескалації. Військові літаки РФ неодноразово порушують повітряний членів Альянсу. Днями міністерство закордонних справ Данії викликало російського посла для отримання пояснень щодо їх Су-27 над островом Борнхольм.