«Справа Фірташа»: заарештовано активи олігарха на 7,4 млрд гривень

Головам правлінь «Волиньгазу», «Криворіжгазу» та «Чернігівгазу» повідомили про підозру. Про це повідомляють СБУ та Бюро економічної безпеки.

За даними слідства, ці компанії підконтрольні підсанкційному олігарху Дмитру Фірташу і в його інтересах брали участь у розкраданні газу з газотранспортної системи України.

У БЕБ збитки держави від дій голови Криворіжгазу оцінили в понад 202 млн грн, Волиньгазу — у понад 130 млн грн та Чернігівгазу — майже 220 млн грн.

У результаті посадовцям оголосили підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем).

Крім того, накладено арешт на рухоме та нерухоме майно трьох посадовців на загальну суму 246 млн грн та на корпоративні права Фірташа на понад 7,4 млрд грн.

Справа Фірташа: що відомо

За даними слідства, Фірташ організував схему несанкціонованого відбору газу з ГТС України, в якій взяли участь службові особи підконтрольних підприємств. У цьому йому допомагав менеджмент ТОВ «Регіональна газова компанія» (афілійована до оліграха), яке загалом управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.

Для покриття витрат компанії, за несанкціоновано відібраний газ у «Оператора ГТС України», облгази перераховували кошти на підконтрольне Фірташу підприємство в значно більшому обсязі, ніж було поставлено газу.

Таким чином, зазначають в БЕБ, посадовці облгазів розікрали кошти держави, які передбачалися на закупівлю палива для потреб громадян. У подальшому гроші виводилися на підконтрольні компанії та привласнювались.

Відповідно до судово-економічної експертизи та інших доказів, підозрювані протягом 2021 року завдали державі понад 4,2 млрд грн збитків. Загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн.

Наразі вже повідомлено про підозру 15 особам, — підсанкційному бізнесмену — власнику газового холдингу, 11 керівникам облгазів та двом керівникам РГК, директору товариства. Під вартою знаходяться 6 очільників облгазів. Фігурантам загрожує до 12 років ув'язнення.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Суд відправив до в'язниці чотирьох поплічників Медведчука