Справа «Фортуни». Боєць добровольчого батальйону Вікторія Котеленець лишилася під вартою

28 січня в Апеляційному суді Києва мали розглядати справу ветеранки Вікторії Котеленець. Однак засідання по зміні запобіжного заходу перенесли на 3 лютого.

Активіст Антон Ханбір повідомив у стрімі із суду: «Засідання не відбулося. З Печерського до Солом’янського суду не надійшли матеріали справи. Наступне засідання має відбутися 3 лютого».

Вже другий тиждень Котеленець перебуває в СІЗО.

Автори сторінки на ФБ «Свободу Фортуні — Вікторії Котеленець» закликають слідкувати за оновленнями.

Передісторія

Вікторії «Фортуні» Котеленець 31 рік, вона народилася і до 2014 року жила в Донецьку.

19 січня 2021 року Котеленець прийшла до Міністерства у справах ветеранів, щоб отримати посвідку учасника бойових дій (УБД). Але поліція затримала її в офісній будівлі, де знаходяться кабінети Мінветеранів.

Із лютого 2015 по вересень 2017 року жінка перебувала на передовій. Спочатку у складі «Правого сектору», згодом у лавах «Української добровольчої армії», яку Дмитро Ярош створив наприкінці 2015 року.

Разом з чоловіком, лейтенантом ЗСУ, вона виховує двох дітей — сина віком 11 років і однорічну доньку. Мама Вікторії — відомий на Донеччині волонтер.

Котеленець звинувачують у тому, що вона конвоювала українських полонених у Донецьку влітку 2014 року.

Слідчі вважають, що вона схожа на жінку-бойовика, яка 24 серпня 2014 року конвоювала українських полонених на «параді» у Донецьку. На неї вказують четверо свідків — колишні полонені з цього «параду», однак адвокат говорить, що процедура впізнання відбулася з порушеннями.

Рідні Вікторії запевняють, що у жінки є алібі — під час «параду» вона була в Росії у таборі для біженців. У «Добровольчому українському корпусі» теж говорять про невинуватість жінки і запевняють, що її вже перевіряли СБУ та контррозвідка Збройних сил України. Крім того, у серпні 2014 року у Вікторії була інша зачіска, а система розпізнавання облич Neuro Identigraf вказує, що полонених конвоювала інша людина.

Зараз справу розслідує Головне слідче управління Нацполіції. Котеленець звинувачують за двома статтями — 260 та 438. За першою статтею передбачене ув’язнення на термін від трьох до восьми років, за другою — від восьми до дванадцяти.

Групу підтримки на Facebook створила народна депутат Яна Зінкевич, щоб ділитись новинами та координувати допомогу. Спільноту адмініструють мама Вікторії, її чоловік, журналістка і ветеран Олена Білозерська, Яна Зінкевич та її помічниця Олена Герасимʼюк.

Стаття 438 належить за підслідністю до СБУ, але справу розслідує поліція. Активісти пишуть, що справу розслідують від початку 2020 року, але весь цей час у ній фігурувала тільки одна стаття — 260. Другу статтю «підключили» за кілька днів до арешту Вікторії, пишуть у повідомленні.

Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна готова взяти на поруки Котеленець та запропонувала впровадити інститут ветеранського омбудсмена. Про це у Facebook повідомляє пресслужба Мінветеранів.

«Фортуна» замість «Ріффмайстра»: чи готує Нацполіція нову сакральну жертву?