Справа «Хізб ут-Тахрір». Російська влада засудила трьох кримських татар на строки від 12 до 17 років ув'язнення
Zmina.info

Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив від 12 до 17 років ув'язнення трьох кримських татар за приналежність до забороненої в РФ організації «Хізб ут-Тахрір». Про це повідомляє проєкт «Ґрати» з зали суду.

Як повідомила активістка Муміне Салієва,  Рустема Емірусеінова засудили до 17 років позбавлення волі з відбуванням перших двох років у в'язниці, а решту терміну – у колонії суворого режиму. Також йому призначили один рік обмеження.

Арсена Абхаірова засудили до 13 років ув'язнення з відбуванням перших двох років у в'язниці. Ескендера Абдулганієва — до 12 років, з яких перші два роки він відбуватиме у в'язниці.

Емірусеінов, Абхаіров та Абдулганієв заперечують свою причетність до терористичної діяльності. На оголошення вироку 3 листопада вони прийшли у футболках з написами: «1944 — призначили зрадниками», «2016 — призначили терористами» і «Вивчення релігії — не тероризм».

Муміне Салієва

Як інформує «Кримська солідарність», до суду також приїхав український консул Юрій Довгуль та приблизно 50 активістів, родичів затриманих та журналістів.

Історія процесу

Нагадаємо, що у лютому 2019 року в анексованому Криму співробітники російської ФСБ затримали після обшуків у селищі Жовтневе в Червоногвардійському районі трьох кримських татар. Пізніше в управління ФСБ Росії в Сімферополі відвезли Абдулганієва, Абхаірова і Емірусеінова. Слідство стверджувало, що вони є членами ісламської партії «Хізб ут-Тахрір».

Цю ісламістську організацію в Росії визначили терористичною. Правоохоронці вилучили під час обшуків брошури та книжки, заборонені в Росії. Також «заборонені» матеріали виявили у комп'ютерах, планшетах і телефонах затриманих.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії і в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список об'єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених по «справі «Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати відзначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами — переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право, між тим, забороняє вводити на окупованій території законодавство держави, що окуповує.

Затримання на акції солідарності у Сімферополі

Одночасно з засіданням суду у Сімферополі, біля будівлі підконтрольного Росії Кримського гарнізонного військового суду, співробітники російської поліції затримали кількох активістів «Кримської солідарності», серед них — кореспонденти об'єднання Вілен Темерьянов, Абляміт Зіядінов і Ерфан Бекіров.

Близько 200 кримських татар прийшли під будівлю суду в Криму підтримати фігурантів червоногвардійського «справи «Хізб ут-Тахрір». В будівлі суду знаходилися адвокати засуджених кримчан, які включалися по відеозв'язку на засідання суду в Ростові-на-Дону.

Як повідомляє «Кримська солідарність», активістів затримали, коли люди, що прийшли підтримати фігурантів справи, вже почали розходитися.

Блокування на Керченському мості

В понеділок понад 100 кримських татар на автомобілях і автобусах не пропустили співробітники російської дорожньо-патрульної служби через Керченський міст в Росію. Вони мали намір проїхати в Ростов-на-Дону, повідомляють активісти об'єднання «Кримська солідарність».

Денісова назвала «політично вмотивованим» черговий вирок російського суду кримським татарам

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова вважає вирок, винесений Південним окружним військовим судом в російському Ростові-на-Дону, «незаконним і політично мотивованим». Про це вона повідомила на своєму каналі в Telegram.

«Я засуджую неправомірне рішення російського військового суду, адже наших співгромадян звинуватили в злочині, якого вони не скоювали. Хочу підкреслити, що права і свободи кримських татар грубо порушувалися з моменту незаконних обшуків в їхніх будинках і затримання», — підкреслила омбудсмен. Вона перерахувала порушені Росією права затриманих: на об'єктивне розслідування, на ефективний засіб правового захисту, справедливий суд і принцип презумпції невинуватості.

Денісова звернулася до міжнародного співтовариства з проханням «об'єднати зусилля і посилити тиск на Росію, щоб припинити політично вмотивовані переслідування громадян України у тимчасово окупованому Криму і звільнити всіх полонених Кремля».

Україна заявляє, що не веде переговорів з РФ щодо постачання води до Криму на жодному рівні