Справа літака Ryanair: Софію Сапегу засудили до шести років в'язниці у Білорусі

У Білорусі Гродненський суд засудив до 6 років в'язниці громадянку рф Софію Сапегу, дівчину екс-главреда телеграм-канала NEXTA Романа Протасевича. Їх обох затримали у травні 2021 року під час примусової посадки лайнера авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса.

Про це пише білоруське опозиційне видання Зеркало.

Сапегу звинуватили в адмініструванні телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі», у якому публікувалися дані білоруських силовиків та держслужбовців, що підтримують режим лукашенка.

Дівчині висунули обвинувачення за 7 статтями кримінального кодексу. Найтяжча з них — розпалювання соціальної ворожнечі — передбачала покарання у 12 років в'язниці.

Але у зв'язку з тим, що Сапега уклала угоду зі слідством, цей термін їй скоротили наполовину. Зокрема, вона визнала, що вела опозиційний телеграм-канал та розповідала про визнання своєї провини на держтелеканалах. У результаті її в жовтні 2021 року навіть відпустили під домашній арешт.

За даними джерела Російської служби ВВС, дівчина не буде оскаржувати вирок, а натомість попросить лукашенка про помилування. А, якщо він відмовить, попросить про відбування покарання у росії, де їй можуть скоротити термін.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зміна Конституції у Білорусі. Лукашенко не нестиме відповідальності за свої дії на посаді президента