Справа MH17. Нідерланди не притягуватимуть Україну до відповідальності за незакритий авіапростір
EPA

Нідерланди не притягуватимуть Україну до відповідальності за неповне закриття повітряного простору над Україною в справі катастрофи літака рейсу MH-17. Очільник МЗС Нідерландів Стеф Блок заявив, що виявили недостатньо доказів, щоб визнати Україну юридично відповідальною за незакритий авіапростір.

Про це йдеться у звіті Фонду безпеки польотів, який 6 лютого надали журналістам Chas News.

«Виявили недостатньо доказів, які б свідчили про те, що українська влада на той час, відповідальна за безпеку цивільної авіації на сході України, усвідомлювала загрозу для цивільної авіації за винятком тої частини авіапростору, яка вже була закрита», — йдеться в повідомленні.

Блок каже, що тоді російські органи цивільної авіації, які відповідали за вже закритий повітряний простір, прилеглий до зони бойових дій на сході України, також не бачили загрози для цивільної авіації.

17 липня 2014 року пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній» збили російські Збройні сили зенітно-ракетним комплексом «Бук» над окупованою частиною Донбасу. Літак виконував рейс МН17 із Амстердама в Куала-Лумпур. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Всі вони загинули.

У жовтні 2019 року у парламенті Нідерландів попросили провести розслідування стосовно цієї справи. Потім Нідерланди звернулись до Росії та України з проханням про співпрацю.

«На практиці реалізація цієї співпраці зайняла більше часу, ніж передбачалося», — підсумував міністр закордонних справ Нідерландів.  

Представник ПАРЄ вважає невиправданим вихід Росії з переговорів щодо МН17