Справа на 300 млн. Податкова і СБУ перекрили канал поставки продукції з ОРЛО
Пресслужба СБУ

Державна податкова служба та СБУ розкрили та заблокували масштабні поставки продукції на загальну суму понад 300 млн грн з тимчасово окупованої Луганщини.

Про це повідомляє пресслужба Держподаткової.

«Транзит через територію РФ на українські промислові підприємства організувала група комерсантів… ділки протягом 2017-2020 років налагодили постачання промислових товарів з виробничих потужностей, що знаходяться на тимчасово окупованій території Луганської області, до металургійних та машинобудівних підприємств України», — йдеться у повідомленні.

Зловмисники переправляли продукцію через неконтрольовані ділянки кордону України з РФ на тимчасово окупованій території. У Росії вони підмінювали митні документи. Потім товари імпортували в Україну під виглядом продукції російського виробництва.

«Отримані кошти організатори переводили у готівку через низку фіктивних комерційних структур. Частину грошей переправляли на тимчасово неконтрольовану територію України і використовували для фінансування окупаційної влади так званої «ЛНР» і незаконних збройних формувань», — розповідають у ДПС,

СБУ затримала на митниці вантажівку з товаром. Його розмитнювали за підробленими документами і сертифікатами походження.

Після обшуків у Запорізькій, Харківській, Донецькій областях і Києві за адресами реєстрації та фактичного знаходження підприємств, які брали участь у схемі, правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку, бухгалтерську і фінансово-господарську документацію. Відповідні документи підтверджують протиправну схему постачання товарів та пересилання коштів.

Оперативники вилучили й 2,5 млн грн готівкою та підроблену продукцію на майже 10 млн грн.  

Слідчі вже відкрили кримінальну справу за ч. 3 ст. 110-2 ККУ «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України».

Chas News повідомляв, що експосол Молдови в РФ возив контрабандою анаболіки через Україну. 

Контрабандист вивозив в ОРЛО культурні цінності