Справа «Приватбанку». Підприємець вніс 50 млн застави за колишню заступницю Дубілета

Неназваний підприємець вніс до Вищого антикорупційного суду 50 млн грн застави за колишню заступницю голови правління «ПриватБанку» Людмилу Шмальченко. Її Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до розтрати 8,2 млрд грн.

Про це повідомляють ЕП і «Слово і діло» із посиланням на ВАКС.

«31 березня за другу колишню посадовицю великого банку внесли заставу в повному обсязі — 50 001 290,00 грн», – сказала керівник відділу комунікацій ВАКС Олеся Чемерис.

Чемерис вказала, що заставу вніс ФОП, але його назву суд не може розголошувати.

Передісторія

НАБУ повідомило про підозру трьом людям у розтраті 8,2 млрд грн.

Слідство встановило, що в грудні 2016 року, напередодні націоналізації «Приватбанку», колишній голова правління банку Олександр Дубілет розпорядився перерахувати $314,9 млн (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків. Це було нібито погашенням заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам Louis Dreyfus Suisse S.A. і Quadra Commodities S.A.

Виконавцями цього розпорядження були на той час заступниця голови правління банку Шмальченко та начальниця департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства Надія Конопкіна.

Для прикриття фактичної розтрати коштів банку і надання вигляду законності цій схемі колишній топменеджмент банку підробив банківські документи. Вони провели фіктивне кредитування пов'язаного з банком офшору Claresholm Marketing Ltd. Цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

Раніше підозрюваній Конопкіній суд визначив 2,74 млн грн застави з покладанням обов'язків. Нещодавно за неї теж внесли заставу.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила колишньому заступнику голови правління «Приватбанку» Володимиру Яценку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою у 52,2 млн грн. Його також підозрюють у виведенні разом зі спільниками із «Приватбанку» понад 136 млн грн на підконтрольну компанію «Інгосстрах».

Рожкова заявила, що їй нічого не відомо про звинувачення у держзраді через справу «Приватбанку»