Справа Салтанат Нукенової: ексміністра Казахстану судять за вбивство дружини (фото)
Instagram / Aitbek Amangeldi

У Казахстані триває судовий процес над Куандиком Бішимбаєвим, колишнім міністром національної економіки, якого звинувачують в убивстві його дружини Салтанат Нукенової. Справа викликала великий резонанс, тому розповідаємо основні факти.

Вбивство Салтанат Нукенової

Жінка померла 9 листопада 2023 року. У той день Салтанат Нукенова та Бішимбаєв пішли на концерт Діми Білана, після чого вирушили в ресторан Bau. Там у пари виник конфлікт.

За версією слідства, у холі ресторану ексміністр завдав дружині «серію нищівних ударів» кулаками по голові. Жінка впала на підлогу, де чоловік продовжив бити її ногами. Салтанат спробувала сховатись в одній із VIP-кабінок ресторану, але Бішимбаєв вибив двері, знову побив її та почав душити. Після цього жінка знепритомніла і померла.

Сам Бішимбаєв стверджує, що в кабінці вони з дружиною були вдвох. Салтанат нібито викинула в унітаз подаровані чоловіком прикраси, а коли той вийшов покурити, зачинилась в кабінці. Бішимбаєв бив у двері кулаками, після чого дружина впустила його. За словами ексміністра, Салтанат кричала на нього і порвала сорочку. Після цього Бішимбаєв штовхнув її, вона нібито вдарилась головою об унітаз, а потім знову впала і «вдарилась об кахельну підлогу обличчям».

Куандик Бішимбаєв

Як розповідає обвинувачений, жінка після цього спустилась в підземний паркінг, але додому вони так і не поїхали, а повернулись в ресторан. Там Бішимбаєв чотири рази вдарив Салтанат по обличчю, а коли вона впала, бив ногами.

За словами чоловіка, після цього жінка лягла на диван в кабінці, а він ліг поруч і заснув. Вранці Бішимбаєв зателефонував своєму двоюрідному брату Бахитжану Байжанову, який був директором центру, де розташований ресторан. Ексміністр стверджує, що тоді Салтанат ще була жива, але розбудити її він не зміг. Другу спробу чоловік зробив близько 13:00, але марно.

Після цього Бішимбаєв попросив Байжанова розпустити персонал ресторану, видалити відеозаписи з камер та відвезти телефон Салтанат додому, заїхавши ще у два місця. Чоловік знав, що брат жінки відстежує її геолокацію.

Востаннє Бішимбаєв намагався розбудити Салтанат близько 18:30. Однак жінка не відповідала і чоловіки викликали медиків, які констатували смерть.

Стосунки Салтанат Нукенової та Куандика Бішимбаєва

Пара познайомилась у серпні 2022 року, а в грудні «зіграли весілля», хоча офіційно не реєстрували шлюб. Подруги Салтанат кажуть, що й раніше бачили на ній синяки — та пояснювала, що посварилась із чоловіком.

Сторона обвинувачення в суді стверджує, що Бішимбаєв був «одержимо ревнивим», контролював телефонні дзвінки дружини, забороняв працювати та систематично бив.

«Будучи одержимо ревнивим, Бішимбаєв показував Нукеновій порнографію та запитував, чи не вона там знімалась», — розповіла прокурор.

У чому звинувачують Бішимбаєва

Справу ексміністра розслідують за двома статтями Кримінального кодексу «Убивство, здійснене з особливою жорстокістю» та «Катування».

Його брата Байжанова звинувачують у приховуванні злочину та неповідомленні про достовірно відомий вчинений важкий злочин. З боку вбитої Салтанат виступає її брат, Айтбек Амангельди. Він публікував кадри з відеокамер ресторану, на яких Бішимбаєв бʼє жінку.

побиття Салтанат Нукенової в ресторані

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.