Справа Стерненка. Зеленський не втручається в слідство і не пропонував екслідеру одеського «Правого сектору» посад — Мендель
УНІАН

Президент України Володимир Зеленський не втручається в розслідування та розгляд кримінальної справи проти екслідера одеського «Правого сектору» Сергія Стерненка. Гарант не пропонував активісту жодних посад.

Про це прессекретар очільника країни Юлія Мендель розповіла у коментарі «Українській правді».

«Президент України не пропонував Сергію Стерненку жодних посад, оскільки такі пропозиції не є частиною моделі соціальних ліфтів, які президент вважає найкращою моделлю відбору професіоналів на посади. Володимир Зеленський наголошував і наголошує, що покладається на незалежність і справедливість правоохоронної системи у розслідуваннях», — зазначила вона.

Речниця президента каже, що гарант не хоче, щоб його ім`я використовували «в спробах захиститися від судового вироку».

«Він не втручається у розслідування і не тисне на правоохоронні органи в будь-якій справі. Публічні заяви, якими президента намагаються долучити до цієї історії, є політизацією справи. Жодних дзвінків від вказаної засудженої особи президент не отримував», — наголосила Мендель.

Напередодні Стерненко після заслуховування обвинувального вироку у справі про викрадення людини та катування заявив, що Зеленський раніше пропонував йому обійняти держпосаду. Відповідну інформацію у Facebook підтвердив й адвокат активіста Масі Найєм.

«Я особисто був на зустрічі, на якій Президент пропонував йому посаду. Зі мною також було щонайменше десятеро людей», — написав він у соцмережі.

 

Iuliia Mendel: «Зеленський не втручається в слідство і не пропонував Стерненку посад». Це неправда. Я особисто був на...

Posted by Masi Nayyem on Tuesday, February 23, 2021

У коментарі «Українській правді» Найєм додав, що Стерненку «пропонували посаду в одному з правоохоронних органів».

 

Передісторія

Сергій Стерненко — фігурант справи про умисне вбивство Івана Кузнецова та нанесення поранень Андрію Ісайкулу. Стерненко стверджує, що діяв в рамках законного самозахисту. Ця справа наразі також слухається у Приморському суді Одеси.

У 2018 році на Стерненка скоїли три напади, під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників Івана Кузнецова. Другий учасник нападу Ісайкул згодом втік з України. Активіст стверджує, що діяв у рамках законного самозахисту. В замовленні нападів він звинувачує мера Одеси Геннадія Труханова, який справу не коментує. Стерненко також заявляв про тиск на слідство з боку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генеральної прокурорки Ірини Венедіктової.

У березні Офіс генерального прокурора повідомив, що Венедіктова та Аваков обговорювали «вбивство Кузнецова», хоча ця справа є підслідною СБУ. У квітні Венедіктова заявляла, що підозра у справі Стерненка «буде в будь-якому разі».

У «вбивстві» Стерненка звинувачують, зокрема, політики часів Віктора Януковича Андрій Портнов та Олена Лукаш, народні депутати від «Опозиційної платформи — За життя» Ілля Кива та Вадим Рабінович, від «Слуги народу» — Максим Бужанський та Олександр Дубінський. Натомість на захист активіста висловлювалися Уляна Супрун, члени ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», парламентарі від партії «Голос».

11 червня 2020 року Служба безпеки України оголосила Сергію Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.

Вирок Стерненку — сім років і три місяці ув'язнення з конфіскацією половини майна