США можуть передати Україні обладнання для створення «розумних бомб»

Адміністрація Джо Байдена планує відправити до України новітнє електронне обладнання, яке дозволить перетворювати авіаційні боєприпаси на «розумні бомби» JDAM з високою точністю ураження.

Про це пише The Washington Post з посиланням на джерела.

Як пише видання, поки невідомо чи схвалив запропоновану передачу цієї технології схвалив сам Байден або один з головних його радників із питань національної безпеки.

Також джерела не уточнили, чи будуть українські сили використовувати комплекти на літаках чи наземному озброєнні, а також яке саме озброєння в українському арсеналі планується модернізувати.

Що відомо про розумні бомби JDAM

Joint Direct Attack Munition (JDAM) — комплект обладнання на основі технології GPS, що перетворює звичайні бомби  кориговані боєприпаси. Випускається з 1997 року компанією Boeing.

JDAM являє собою комплект із крил, що кріпляться в середній частині бомби, і хвостового блоку, який має кероване оперення, що дозволяє бомбі маневрувати. Там же знаходиться комп'ютер з навігаційним устаткуванням.

Ілюстрація бомби, оснащеної комплектом JDAM, у польоті / Boeing

Бомби обладнані комплектом JDAM спрямовуються до цілі інтегрованою інерційною системою наведення у парі з GPS-приймачем поліпшеної точності, що забезпечує їм заявлену дальність дії у 28 км від точки скидання. Кругове імовірне відхилення показане на випробуваннях, становить 11 метрів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

WP дізналося, коли Байден може схвалити передачу Україні ЗРК Patriot.