США нагадали, що Росія перед нападом в 2014 році теж анонсувала «відведення військ»
Getty Images

Делегація Сполучених Штатів Америки в ОБСЄ відреагувала на заяви Росії про відведення військ від українських кордонів. Дипломати стверджують, що у 2014 році перед вторгненням до України Кремль вже робив аналогічні заяви. Про це написала на сайті місія США в ОБСЄ.

У США заявили, що повне виведення російських військ з окупованих українських територій було б довгоочікуваною подією. Місія наголосила, що пильно стежитиме за ситуацією та діями російської держави.

Делегація США також закликала Кремль утриматися від будь-яких агресивних дій у майбутньому. Також її представники закликали до зменшення напруженості поблизу українських кордонів.

«Враховуючи той факт, що Росія зробила аналогічні заяви у 2014 році, незадовго до початку семирічної агресії, США будуть пильно стежити за ситуацією», — написали дипломати.

Місія США зазначила, що перебуватиме в контакті з українськими колегами, іншими партнерами та з країнами НАТО.

Чи може конфлікт на Донбасі вирішитись найближчим часом — прогноз розвідки Пентагону

Перспективи вирішення конфлікту на Донбасі у короткотерміновій перспективі є «тьмяними». Водночас присутність російських військ на Сході Україні залишається реальним інструментом примусу для Кремля.

Таке припущення висловив очільник Розвідувального управління міноборони США генерал-лейтенант Скотт Беррьє.

«На Кримському півострові, на додаток до нещодавніх розміщень сил, Москва продовжує посилювати свою довготермінову військову присутність, щоб стримати морські та повітряні операції Заходу, бути здатною до проекції військової сили у регіон, та заявити про її рішучість утримувати півострів», — додав розвідник.

Також генерал зазначив, що стягування російських військ до українського кордону могло бути частиною кампанії РФ, аби примусити Україну поступитися вимогам Кремля.

Як повідомляє «Голос Америки», у своїх свідченнях перед Комітетом Сенату США зі збройних сил Беррьє назвав збройні сили РФ «екзистенційною загрозою для США».

Версія РФ про «навчання» військ

Особовий склад Південного військового округу і повітряно-десантних військ РФ виконав всі поставлені цілі і успішно завершив навчання в Криму. Про це заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу 22 квітня, повідомляє російське РБК.

сВважаю, що цілі раптової перевірки досягнуті повністю. Війська продемонстрували здатність забезпечити надійну оборону країни», — сказав тоді російський міністр.

Заяви РФ про стягування військ у квітні

На думку РФ, дії США і НАТО в Європі сприяють зростанню військової небезпеки, тому Росія вжила відповідних заходів у вигляді «навчань» на півдні Росії. Про це заявив Шойгу 27 квітня, повідомляє російське агентство РІА «Новости».

Він назвав «заходами» проведення раптової перевірки бойової готовності військ Західного і Південного військових округів.

РФ перекинула на «західні рубежі» дві армії і три з'єднання ВДВ, нагадав глава російського військового відомства. Шойгу стверджує, що Росія переміщує війська в межах своєї території за власними планами і жодного «зовнішнього впливу» тут немає.

«Хтось вирішив нас попередити про наслідки нашої активності на нашій же території . Хочу підкреслити: подібних попереджень ми не приймаємо і мають намір надалі робити все необхідне для забезпечення безпеки наших кордонів», — сказав чиновник. Міністр оборони додав, що Росія уважно відстежує хід перекидання та розгортання сил НАТО в Європі в рамках вчення Defender Europe.

«Спостерігаємо перекидання 53-й піхотної бригади 29-ї дивізії військ національної гвардії США, які прибули позавчора в албанський порт Дуррес. Разом з ними 750 одиниць військової техніки» — сказав Шойгу.

Напередодні стало відомо, що на переговорах Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Росія зажадала, щоб в складі української делегації не було вимушених переселенців з окупованих територій.

Кравчук розповів, за якої умови можливий компроміс з Росією щодо Донбасу