США назвали вимоги для ядерної безпеки на ЗАЕС, рф виступила проти

У США закликали вивести війська рф, створити демілітаризовану зону, а також допустити на станцію експертів МАГАТЕ та український персонал для безпеки на ЗАЕС. У рф відкинули пропозиції.

Про це на засіданні РБ ООН заявила Бонні Дженкінс, заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями, пише «Укрінформ».

«Сполучені Штати закликають російську федерацію негайно вивести її сили з української території. Це дозволить Україні відновити виняткову безпеку та гарантії, які вона підтримувала протягом десятиліть на об’єкті (ЗАЕС — Прим. ред.)», — заявила Дженкінс.

Дженкінс також зазначила, що світове товариство має вжити термінових кроків для мінімізації ризиків ядерної безпеки в Україні, якщо рф подовжуватиме окупаційну політики.

«Для початку США знову вказують на важливість полегшення доступу персоналу МАГАТЕ для розв'язання питань ядерної безпеки та гарантій на запорізькому об’єкті, а також на інших ядерних об’єктах по всій країні», — сказала представниця США.

Вона додала, що рф повинна негайно повернути Україні контроль над ЗАЕС та дозволити українському персоналу виконувати свої обов’язки, а також припинити всі військові операції на станції.

«США також підтримують пропозицію України створити демілітаризовану зону навколо Запорізької станції. Звіти, в тому числі МАГАТЕ, які ми чули сьогодні, підкреслюють терміновість ситуації», — сказала Дженкінс.

Росія виступила проти створення демілітаризованої зони навколо захопленої ЗАЕС, пише російський «Інтерфакс».

«Демілітаризація станції може зробити її вразливою для тих, хто захоче її відвідати. Якими будуть їхні цілі та завдання, ніхто не знає. Ми не можемо виключати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми повинні захистити», — заявив представник рф при ООН Василь Небензя.

За його словами, голова ООН має пояснити, що він має на увазі під «периметром демілітаризації».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В 10 разів потужніше за Чорнобиль: в Україні оцінили наслідки аварії на ЗАЕС