США не підтримують ударів по рф західною зброєю, але вирішує Україна — Блінкен

Сполучені Штати не підтримують і не заохочують використання західного озброєння, що передали Україні по території рф. Проте українці самостійно ухвалюють рішення про те, як ефективно розпоряджатися зброєю.

Про це на слуханнях у комітеті з закордонних справ Палати представників Конгресу заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, пише Радіо Свобода.

Він наголосив, що завдання Америки їхніх союзників — постачати Україні ту зброю, якої вона потребує для відбиття атак рф.

«Ми надали Україні необхідну допомогу. Фактично, Сполучені Штати згуртували 50 країн по всьому світу, щоб стати на захист України і не дати їй бути стертою з мапи, як того прагнув путін. Ми згуртували міжнародну спільноту, щоб розділити цей тягар», — сказав Блінкен.

Низка членів Конгресу поставили Блінкену запитання, чому адміністрація Байдена забороняє Україні використовувати американську зброю для ударів по цілях на території рф. Вони зауважили, що прихильником такої заборони є радник із нацбезпеки Джейк Салліван, але Конгрес у своїх рішеннях про виділення Україні допомоги таких обмежень не встановлював.

Водночас Спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон сказав, що Україні треба дати можливість застосовувати зброю «так, як вона вважає за потрібне».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У США вважають, що росія могла вивести на орбіту протисупутникову зброю