США пообіцяли «не залишати Україну наодинці» у разі загострення російської агресії
Getty Images

З ініціативи американської сторони міністр оборони України Андрій Таран говорив телефоном з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Колеги обговорили посилення взаємодії між Україною та Штатами у галузях безпеки й оборони.

Про це повідомляє Міноборони України. 

Остін сказав, що занепокоєний останніми діями Російської Федерації та запевнив міністра оборони України, що США готові підтримувати Україну в умовах агресії Росії на Донбасі та в Криму. Міністр оборони США наголосив, що у разі ескалації російської агресії Штати не залишать Україну наодинці.

Таран розповів про системну ескалацію ситуації у районі проведення Операції об’єднаних сил та небажання РФ підтвердити прихильність режиму припинення вогню, а також вбивство чотирьох військовослужбовців 26 березня.

Американські партнери активно ініціюють контакти, висловлюють щиру стурбованість спробами Росії загострити ситуацію навколо України. Цей дзвінок американського колеги є демонстрацією проактивної позиції США у підтримці суверенітету та відновлення територіальної цілісності України

Посольство США після зустрічі з керівниками Міноборони: ми уважно спостерігаємо за ситуацією

Аташе з питань оборони США, Канади, Великої Британії теж поспілкувалися з міністром оборони України Тараном та його заступниками Анатолієм Петренком та Олександром Поліщуком. Про це пише посольство США у Twitter.

«Аташе з питань оборони США, Канади та Великої Британії зустрілися з міністром оборони Тараном, його заступниками Петренком, Поліщуком, командувачем об'єднаних сил генерал-лейтенантом Наєвим та полковником Будановим. Ми підтримуємо Україну у захисті її суверенітету та територіальної цілісності, і уважно спостерігаємо за ситуацією» — написали представники США.

Нинішня ескалація з боку Росії наймасштабніша за останні роки, вважає МЗС

Очільник міністерства зовнішніх справ Дмитро Кулеба називає нинішню ескалацію з боку Росії системною та наймасштабнішою за останні роки.

Кулеба оприлюднив заяву на сайті Кабміну: «Україна та партнери нашої держави констатують системне загострення Росією безпекової ситуації у Донецькій та Луганській областях та в Криму на тлі небажання РФ підтвердити свою відданість режиму припинення вогню. Нинішня ескалація з боку РФ є системною та наймасштабнішою за останні роки».

Дипломат констатував, що своїми діями РФ завела ситуацію у глухий кут, вихід з якого лише один: дипломатія.

Він заявив, що Москва має припинити військове нагнітання, негайно і беззастережно підтвердити свою відданість політико-дипломатичному врегулюванню та режиму припинення вогню.

Кулеба запевнив, що Україна разом із Німеччиною та Францією як посередниками у Нормандському форматі роблять все можливе, аби спонукати Росію до конструктивного переговорного процесу. Інші партнери нашої держави — США, Канада, Велика Британія й НАТО — також виступають за продовження Росією переговорів.

«Яку б дезінформацію не поширювала Росія, запевняю: Україна надаватиме пріоритет політико-дипломатичним шляхам врегулювання, адже мир та життя людей є фундаментальною цінністю для нашої держави» — підсумував Кулеба.

Передісторія

Головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак повідомив, що під виглядом підготовки до майбутніх військових навчань «Запад 2021» Росія стягує війська до кордону з Україною у Брянську і Воронежську області РФ та до окупованого Криму.

Резніков вважає, що на РФ треба тиснути санкціями, щоб зробити війну в Україні невигідною для Путіна