США повідомили Росії, що не поновлюватимуть Договір про відкрите небо

Сполучені Штати заявили, що не повернуться до співпраці з Росією у рамках Договору про відкрите небо, повідомляють Reuters і Голос АмерикиПро це також повідомив репортер Associated Press із посиланням на поінформовані джерела.

За даними американських посадовців, заступниця Держсекретаря США Венді Шерман сповістила заступника глави МЗС Росії Сергія Рябкова, що США не повертатимуться до угоди, з якої вийшли у листопаді 2020 року.

Посадова особа уточнила, що союзники США по НАТО та інші партнери були проінформовані.

Російський уряд, який у січні оголосив про плани вийти з договору, 11 травня подав законопроєкт до парламенту РФ, щоб офіційно оформити вихід. Тоді прессекретар Кремля заявив, що однією з причин є те, що США все ще можуть отримувати інформацію, отриману за договором, від своїх союзників по НАТО.

Адміністрація Байдена не прагнутиме повторно ввести в дію Договір про відкрите небо з РФ у відповідь на «невжиття (Росією — Прим. ред.) будь-яких дій для повернення до відповідності», заявив представник Державного департаменту 27 травня.

Це рішення адміністрації президента Джо Байдена усуває один із можливих напрямків безпосередньої співпраці двох держав. Тим часом Байден готується до зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Швейцарії 16 червня.

«Сполучені Штати шкодують, що Договір про відкрите небо було підірвано порушеннями з боку Росії. Крім того, поведінка Росії, включаючи нещодавні дії щодо України, не є поведінкою партнера, прихильного до зміцнення довіри», — заявив речник Держдепу.

Цього тижня прессекретар Білого дому Джен Псакі заявила, що стратегічна стабільність буде одним із питань, які Байден обговорює з Путіним.

Реакція РФ

МЗС РФ підтвердило, що США повідомили Росію про відсутність наміру повернутися до Договору з відкритого неба

Знаходження Росії в Договорі з відкритого неба без присутності в ньому США не має сенсу, Москва виходить із угоди, заявив РІА «Новини» російський сенатор Андрій Клімов.

«США раніше вирішили вийти з Договору з відкритого неба. Росії зберігати свою присутність в угоді без США немає сенсу, тому проводимо денонсацію договору», — сказав політик.

Клімов додав, що не бачить в поточній ситуації «жодної сенсації». За його словами, договір дозволяв зміцнювати ті заходи довіри, які були досягнуті між Росією і країнами Заходу.

РФ розчарована рішенням США не повертатися до Договору з відкритого неба, хоча такий крок був очікуваним, заявив заступник міністра іноземних справ РФ Рябков РІА «Новини».

«США, відмовившись від повернення до Договору з відкритого неба, упустили шанс внести вклад у зміцнення безпеки в Європі», — підкреслив Рябков. Він також зазначив, що такі дії Вашингтона не сприяють створенню сприятливої ​​атмосфери для обговорення питань контролю над озброєннями в ході майбутнього саміту лідерів Росії і США.

Міжнародний комітет Ради федерації РФ має намір підтримати денонсацію Договору з відкритого неба. Палата розгляне його 2 червня, повідомив РІА «Новини» сенатор Григорій Карасін.

Ще в листопаді 2020 року США анонсували, що виходять з договору. Тоді Вашингтон назвав причиною виходу порушення умов Договору з боку Росії.

Росія засудила рішення Сполучених Штатів. Тоді в Москві заявили, що мають намір денонсувати угоду, оскільки не існує гарантій того, що інші країни-учасниці угоди не передаватимуть Сполученим Штатам відповідну інформацію.

Росія виходить з міжнародного Договору про відкрите небо