США представлять нові санкції по «Північному потоку-2» — Bloomberg
Getty Images

Адміністрація президента США протягом п'ятниці представить доповідь за додатковими санкціями щодо російського газопроводу «Північний потік — 2». Про це повідомило агентство Bloomberg.

За даними агентства, в документі опишуть нові обмежувальні заходи, які стосуватимуться невеликої кількості російських компаній, при цьому німецькі фірми не підпадуть під санкції.

Адміністрація США на чолі з президентом Джо Байденом раніше почала переговори з керівництвом Німеччини з метою визначити майбутнє проекту «Північний потік-2».

Газета Financial Times повідомила, що ФРН розраховує переконати США відмовитися від санкцій проти «Північного потоку-2». Зокрема, німецькі політики розглядають можливість застосування механізму, який дозволить Німеччини самостійно перекрити «Північний потік-2», якщо Росія, наприклад, чинитиме тиск на Україну і довільно скоротить поставки через її газотранспортну систему.

Як стало відомо нещодавно, переговори почнуться після того, як будуть зайняті і затверджені важливі пости в американських міністерствах. Проте обидві сторони сигналізували про готовність до компромісів. Основною темою на переговорах стане Україна.

«Північний потік-2» будують ударними темпами до дня Росії — розвідка

Служба зовнішньої розвідки України стверджує, що Російська Федерація нехтує технологічними процедурами та екологічними обмеженнями, будуючи «Північний потік-2», оскільки поспішає закінчити його до 12 червня — дня Росії.

Про це повідомляє пресслужба зовнішньої розвідки України

Вона описала дотримання суднами затвердженого маршруту під час переходу з порту Мукран (Німеччина) до місця проведення робіт у виключній морській економічній зоні Данії.

За даними розвідки, упродовж останніх місяців судна «Фінвал», «Умка», криголами «Владислав Стрижов» та «Юрий Топчев» неодноразово проходили в німецьких територіальних водах через зону зимівлі птахів, рух суден якою заборонений.

У СЗР зазначають, що Росія добудовує трубопровід «ударними темпами», тому на глибинах 65-70 м труба укладається вдвічі швидше, ніж на значно менших глибинах. Такий темп — через політичне рішення про якнайшвидше завершення будівництва до дня Росії — 12 червня.

Російський корабель-трубоукладач «Фортуна», який будує «Північний потік-2», перебуває під санкціями США. Американці запровадили санкції також проти російської компанії КВТ-РУС, яка є власником судна.

Концерн Bilfinger SE вийшов з будівництва «Північного потоку-2» і став першою німецькою компанією, яка залишила проєкт російського газопроводу.

Судно-трубоукладач «Фортуна» в лютому успішно провело морські випробування і приступило до прокладання труб «Північного потоку-2».

Німеччина втратить гігантські інвестиції, якщо «Північний потік-2» припинять будувати