США пропонують ЄС обкласти російську нафту податками, а дохід від них передавати Україні

Європейський союз може поєднати поетапне введення ембарго на російську нафту з імпортними тарифами, дохід в яких передаватимуть Україні.

Такий варіант міністр фінансів США Джанет Єллен планує представити на зустрічі міністрів фінансів G7, пише Reuters.

Цей план спрямований на те, щоб утримати більше російської нафти на світовому ринку, обмежити стрибки цін, спричинені повним ембарго, та обмежити суму грошей, яку Росія може заробити на експорті.

За американською пропозицією, надходження від тарифів пропонується передавати до фонду відновлення та реконструкції України.

У Мінфіні США вважають, що, оскільки росія продає свою нафту зі знижкою у порівнянні зі світовими еталонними сортами, тариф може бути встановлений на рівні, який одночасно компенсує частину цього розриву і знизить прибуток Росії.

При цьому ціна нафти має залишатися настільки низькою, щоб її вистачало на покриття виробничих витрат на видобуток, і водночас ціна зберігала стимул для Росії продовжувати експорт.

У США вважають, що багато урядів хочуть якнайшвидше припинити купувати російську нафту, але це пов'язано з побоюванням, що пряме ембарго може значно підвищити ціну на нафту.

Нагадаємо, Євросоюз ніяк не зможе узгодити шостий пакет санкцій, який має включати введення нафтового ембарго проти росії. Проти цього пункту наразі категорично виступає Угорщина.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Аліна Кабаєва та три Путіни: Британія ввела санкції проти ще 12 росіян