США «ретельно готувалися» до ядерного удару рф по Україні наприкінці 2022 року — CNN

Наприкінці 2022 року Адміністрація президента США готувалася до можливого тактичного ядерного удару військ росії по Україні.

Про це пише CNN з посиланням на джерела з адміністрації Байдена.

Зазначають, що побоювання «були не просто гіпотетичними — вони ґрунтувалися на певній інформації, яку ми отримали». З кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки США декілька разів скликала засідання, щоб розробити план на випадок, якщо рф наважиться на застосування ядерної зброю або буде чітка вказівка, що вони збираються це зробити.

На думку американських посадовців, на такий крок путіна могли спонукати успіхи України на фронті: повернення контролю над частиною Харківщини та деокупація Херсона. Крім того, з боку рф лунали офіційні заяви про нібито розробку Україною «брудної бомби», що могло бути прикриттям для російської ядерної атаки.

Водночас джерела наголошують, що США не отримували даних про те, що росія здійснює кроки з мобілізації своїх ядерних сил для здійснення удару. Але розвіддані показували, що російські офіцери та чиновники обговорювали такий сценарій. Втім, американські чиновники не були точно впевнені, що вони знають, чи переміщує росія тактичну ядерну зброю.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Республіканці у Конгресі готують свій законопроєкт про підтримку України — ЗМІ