США розглядають низку заходів, які дозволять зменшити нафтові доходи росії — NYT
Unsplash

Адміністрація Байдена розробляє плани, щоб зменшити доходи росії від продажу нафти та забрати в неї роль важливої країни у світовій енергетичній економіці.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на інформацію від офіційних осіб США.

Заходи, які могла б запровадити Америка, включають обмеження цін на російську нафту, підкріплене вторинними санкціями для покарання тих, хто не виконує умови США.

Офіційні особи заявляють, що головним питанням є необхідність позбавати Москву грошей для продовження війни в Україні, але так, щоб світові запаси нафти не впали.

У довгостроковій перспективі Штати хочуть придушити російську нафтову промисловість, на це спрямовані й санкції про заборону продажу в рф критично важливих технологій.

За даними джерел видання, зараз розглядають такі способи зменшити російські доходи:

  • вимога для іноземних компаній платити за російську нафту ціну, яка нижча ринкової;
  • перекрити росіянам доступ до платежів за нафту, вимагаючи від банків розміщувати кошти на спеціальних рахунках. Росія могла б їх отримати лише для закупки товарів першої необхідності;
  • вводити вторинні санції проти компаній, які порушують обмеження.

В унісон з цими механізмами США тиснули б на інші країни, щоб вони поступово скорочували імпорт з рф, як це колись робили з іранською нафтою.

Есперти кажуть, що такі заходи можуть оголосити у відповідь на нову російську провокацію, як-от застосування хімічної зброї. Також їх здатні застосувати, щоб дати Києву більше важелів впливу на переговорах з рф.

Видання зазначає, що в адміністрації Байдена також обговорюють можливість законного заволодіння активами російського Центробанку та російських олігархів, щоб передати їх Україні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

США пропонують ЄС обкласти російську нафту податками, а дохід від них передавати Україні