США скасували санкції проти Міжнародного кримінального суду
Council on Foreign Relations

Президент США Джо Байден підписав указ щодо скасування санкцій проти працівників Міжнародного кримінального суду, які запровадив Дональд Трамп.
Про це повідомляється на сайті Держдепартаменту США в п’ятницю, 2 квітня.

Згідно заяви держсекретаря Ентоні Блінкена, США зняли санкції з прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуди і керівника відділу юрисдикції, взаємодоповнення та співробітництва Факісо Мочочоко.

Заява, опублікована Блінкеном, скасовує санкції, накладені на представників суду через розслідування того, чи вчинили американські сили військові злочини в Афганістані.
У своїй заяві Блінкен зазначив, що Держдеп також припинив обмеження візового режиму для частини персоналу МКС, запроваджені у 2019 році, і додав: «Ці рішення відображають нашу оцінку того, що прийняті заходи були недоречними та неефективними».

Блінкен також заявив, що Вашингтон хоч і скасовує санкції, проте продовжує «категорично не погоджуватися з діями суду щодо ситуації в Афганістані та Палестині».

Ми зберігаємо свою давню незгоду зі спробами суду встановити юрисдикцію над військовослужбовцями держав, які не є учасниками (МКС — Прим. ред.), як, наприклад, США і Ізраїлю 

Він зазначив також, що ці розбіжності краще вирішувати через діалог, ніж за допомогою санкцій.

Передісторія

Сполучені Штати у вересні 2020 року запровадили санкції проти прокурора МКС Бенсуди у зв'язку з її розслідуванням того, чи чинили американські війська воєнні злочини в Афганістані.

ЄС засудив США за санкції проти неї.

У червні 2020 року Дональд Трамп підписав указ про заборону співробітникам МКС і їх родичам в’їзду до Сполучених Штатів і замороження їхніх активів у США. Кількома місяцями раніше, в березні 2020 року, МКС дав добро на проведення розслідування ймовірних військових злочинів, скоєних США в 2003-2014 роках в Афганістані.

Прокурор суду намагається з’ясувати, чи замішані в них бойовики руху «Талібан», афганська влада, солдати США і американське Центральне розвідувальне управління (ЦРУ). 

Вашингтон не визнає Міжнародний кримінальний суд, створений в 2002 році.

США завдали ударів по бойовикам «Талібану» в Афганістані