США та ЄС уважно слідкують за вибором керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

США та Євросоюз відкрито заявляють, що від прозорості обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) залежатиме подальша підтримка України. Дописи з аналогічним текстом синхронно з'явилася на офіційних Twitter сторінках представництва ЄС і посольства США.

«Взяли до відома рішення Верховної Ради про призначення членів комісії для вибору спеціалізованого антикорупційного прокурора. Комісія повинна розпочати прозорий процес, в основі якого — доброчесність та заслуги кандидатів. Від цього залежатиме наша подальша підтримка», — йдеться в повідомленні, що наведено одразу англійською та українською мовами.

 

 

Цьогоріч в листопаді добігає кінця п'ятирічний термін повноважень голови САП Назара Холодницького. Не чекаючи до останнього, він написав заяву про звільнення з 1 вересня. А на останок в своєму Facebook зауважив, що Генпрокуратура цілком не сприймає САП та Національне антикорупційне бюро як інституції. За час його каденції змінилось чотири генпрокурори, кожен із яких «у свій власний спосіб хотів створити режим підзвітності САП».

Нового керівника САП має вибрати конкурсна комісія, що складається з 11 чоловік, — сім від Верховної Ради та чотирьох — від Ради прокурорів. Народні депутати ще 3 вересня намагалися затвердити своїх представників, але тоді не знайшлося достатньо голосів. Голоси знайшлися 17 вересня — 239 парламентарів проголосували за новий склад конкурсної комісії. Від Ради нового керівника САП обиратимуть Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.

Крім ЄС та США своє занепокоєння щодо відбору голови САП виразили в Європарламенті, попередивши про загрозу для подальшого безвізового режиму України та ЄС.