США та Велика Британія завдали масованого удару по обʼєктах хуситів у Ємені (відео)

У ніч проти 12 січня США та Велика Британія за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади й Нідерландів  атакували військові об'єкти хуситів в Ємені. Пізніше президент США Джо Байден заявив, що це зробили за його вказівкою.

Про це йдеться у відповідній заяві на сайті Білого дому.

Атака була спрямована на радарні системи, системи протиповітряної оборони, а також місця зберігання і запуску дронів, крилатих і балістичних ракет.

Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, включно з використанням протикорабельних балістичних ракет.

«Понад 50 країн постраждали від 27 атак на міжнародне комерційне судноплавство, екіпажі з понад 20 країн зазнавали загроз або були взяті в заручники під час актів піратства», — наголосив Байден.

Президент США наголосив, що ці удари є чітким сигналом того, що США та партнери не дозволять поставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів світу.

За даними CNN, удари наносили з винищувачів ракетами Tomahawk.

Лідер хуситів Наср Алдін Амер пообіцяв цим країнам відповідь.

«Жорстока агресія проти нашої країни, за яку вони заплатять абсолютно і без вагань, і ми не відступимо від нашої позиції підтримки палестинського народу, якою б не була ціна», — сказав він у коментарі SkyNews.

Що відбувається у Червоному морі

У Червоному морі з листопада 2023 року тривають атаки єменських хуситів на торгові судна, які нібито мають звʼязки з Ізраїлем.

Хусити заявляють, що таким чином ведуть війну проти Ізраїлю і допомагають боротьбі палестинського угруповання ХАМАС, що теж підтримується Іраном.

Спочатку вони захопили вантажне судно Galaxy Leader і взяли заручників, потім спробували захопити танкер Central Park, але йому допоміг есмінець USS Mason (DDG 87).

У грудні хусити почали обстрілювати ракетами й атакувати дронами цивільні та військові кораблі в Червоному морі. Через безпекові ризики найбільший контейнерний перевізник світу, данський Maersk призупиняв усі перевезення Червоним морем.

19 грудня 2023 року США оголосили про початок операції Operation Prosperity Guardian проти хуситів у морі. До неї доєдналися, зокрема, Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Іспанія, Норвегія, Нідерланди та інші країни — загалом у ній понад 20 країн. Західні медіа писали, що коаліція може завдати ракетних ударів по Ємену, але поки що сутички з хуситами відбуваються лише в морі. Переважно це перестрілки між кораблями і катерами.

10 січня 2024 року бойові кораблі США і Британії відбили у Червоному морі наймасованішу атаку єменських хуситів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росію виключили з нового складу Ради Міжнародної морської організації — Зеленський