США та Китай найшвидше виходять із «коронакризи» — Bloomberg
CEO Today

Після пандемії коронавірусу найшвидше у світі відновиться економіка США та Китаю. Про це повідомляє Bloomberg.

Такі прогнози експертів ґрунтуються на тому, що у США та Китаї спостерігаються швидкі темпи вакцинації та уряди країн дотримуються жорсткої монетарної політики.

Фахівці очікують, що у 2021 році розпочнеться відновлення економіки після пандемійної кризи, але деякі країни будуть відставати від лідерів постпандемійного світу.

Вони прогнозують, що відновлення глобальної економіки буде йти рекордними темпами і її зростання складе рекордні за більш ніж 50 років 6,9%.

Головним рушієм відновлення стануть США. Одночасно економіки таких країн, як Франція, Німеччина, Італія, Велика Британія та  Японія, продовжать скорочуватися.

Серед країн, що розвиваються, попереду всіх буде Китай.

Різниця у відновленні країн може стримувати світову економіку від досягнення допандемічних висот.

США показали свої досягнення на віртуальній зустрічі Міжнародного валютного фонду на цьому тижні. У відновленні вони вкладають трильйони доларів бюджетних стимулів. П’ятниця принесла новини про найбільший місячний обсяг найму у Штатах із серпня.

Китай теж спирається на успіх у протидії коронавірусу минулого року, хоч він і призупиняє частину своєї економічної допомоги.

Однак, на відміну від наслідків фінансової кризи 2008 року, відновлення виглядає неповним, у тому числі тому, що розповсюдження вакцин та фіскальна підтримка різняться у різних країнах. Серед держав, які відстають — ринки, що розвиваються, та єврозона, де Франція та Італія розширили карантинні обмеження.

«Хоча прогноз загалом покращився, перспективи небезпечно розходяться. Вакцини поки доступні не всім і не скрізь. Занадто багато людей продовжують стикатися з втратою роботи та зростанням бідності. Занадто багато країн відстають» — сказала минулого тижня Кристаліна Георгієва, керуючий директор МВФ .

Раніше ЗМІ повідомляли що німецька економіка через коронавірус у 2021 році зазнає збитків у €250 млрд.

«Ерозія довіри до урядів». МВФ попереджає про протести через зростання нерівності, викликаної пандемією