США вбили в Сирії кількох ватажків «Аль-Каїди»

 

Армія США завдала авіаудару у провінції Ідліб на північному заході Сирії та вбила кількох ватажків терористичного угруповання «Аль-Каїда» у цій країні.

Про це повідомляє DW із посиланням на Бет Ріордан, речниця Центрального командування збройних сил США, яке відповідальне за проведення операцій у цьому регіоні.

За словами Ріордан, ліквідація ватажків «Аль-Каїди» в Сирії «підірве здатність терористичної організації надалі планувати та здійснювати напади у світі, які становитимуть загрозу громадянам США, нашим партнерам та невинним цивільним», цитує інформагентство AFP. Представниця збройних сил США не повідомила про число вбитих.

Сирійські ісламісти підтвердили удар дрона.

За даними базованого у Лондоні Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, внаслідок авіаудару загинуло 14 ісламістів, серед яких шестеро ватажків та п’ятеро іноземців. За даними центру, який використовує дані мережі інформаторів у Сирії, двоє із вбитих належали до «Хайят Тахрір аш-Шам», угруповання, до якого входить «Джебхат ан-Нусра» — колишнє відділення «Аль-Каїди» у Сирії. Дрон завдав удар по намету, в якому відбувалася зустріч, неподалік від міста Салкін.

У «Хайят Тахрір аш-Шам» підтвердили, що удару було завдано по намету, «який належав одному з наших достойників», внаслідок чого загинули кілька людей.

Ідліб — осередок спротиву Асаду

Місто Салкін розташоване у провінції Ідліб, що є осередком спротиву режиму Башара Асада у Сирії. При цьому серед супротивників урядових військ домінує саме «Хайят Тахрір аш-Шам». Утім, у регіоні представлені й інші групи як ісламістів, так і поміркованої опозиції. Також місто є домом для 3 млн мирних жителів.

Комісія ООН, що розслідувала бойові дії в Ідлібі, які тривали з листопада 2019 року, закидає воєнні злочини як армії Асада й російським військовим, так і ісламістам. Сирійські урядові війська за підтримки повітряно-космічних сил РФ завдавали удари по лікарнях, школах і ринках у провінції, що контролюється опозицією. Бойовиків «Хаят Тахрір аш-Шам» своєю чергою звинувачують у безладних обстрілах районів, підконтрольних Дамаску.

У липні минулого року американські військові заявили, що нанесли удар по керівництву та навчальному закладу «Аль-Каїди» на півночі Сирії. Тоді Центральне командування США заявило, що удар відбувся поблизу північної провінції Алеппо.

 

Китай випробував систему масового запуску дронів-камікадзе