США відхилили пропозицію Путіна щодо продовження на рік договору START

Вашингтон відхилив пропозицію президента РФ про продовження терміну дії Договору про заходи щодо подальшого скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) мінімум на один рік без додаткових умов.

Про це заявив радник із національної безпеки президента США Роберт О'Браєн, передає DW.

За його словами, таке продовження є «провальним задумом» без заморожування ядерних потенціалів обох сторін.

О'Браєн наголосив, що Сполучені Штати пропонували продовжити договір в обмін на заморожування ядерних потенціалів США і РФ на рік.

«Це було б перемогою для обох сторін, і ми вважали, що росіяни готові прийняти цю пропозицію, коли я зустрічався зі своїм колегою в Женеві», — зазначив О'Браєн.

Радник із нацбезпеки також попередив: «Сполучені Штати серйозно ставляться до контролю над озброєннями, який забезпечить безпеку всього світу. Ми сподіваємося, що Росія перегляне свою позицію до того, як почнеться дорога гонка озброєнь».

Раніше президент Росії Володимир Путін запропонував продовжити як мінімум на один рік без додаткових умов термін дії СНО-3. Президент РФ стверджував, що «було б надзвичайно сумно, якби договір взагалі припинив існування і не був би заміщений іншим основоположним документом подібного роду».

При цьому Путін підкреслив, що готовий обговорювати із США нові системи озброєнь, що з’явилися у Росії, «яких у американської сторони немає».

Договір СНО-III (New START) між США і Росією

Угоди про озброєння між президентами Рональдом Рейганом та Михайлом Горбачовим та їх наступниками Джорджем Бушем-старшим і президентом РФ Борисом Єльциним у 1990-х роках підкреслили зростаючу довіру між наддержавами та сприяли припиненню «холодної війни».

Договір між Росією і США про подальше скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь має назву СНО-2, рос. СНВ-2, англ. START II — Strategic Arms Reduction Treaty. Він був підписаний президентами Росії Борисом Єльциним та США Джорджем Бушем-старшим 3 січня 1993 в Москві.

Договір забороняв використання балістичних ракет з головними частинами. Хоча він був ратифікований парламентами обох держав, він так і не набув чинності. У відповідь на вихід 14 червня 2002 США з договору про ПРО від 1972 року Росія вийшла зі СНО-2. Він був замінений м'якшим договором СНП, підписаним у травні 2002.

Договір між США та РФ про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, СНО-III (англ. New START) — двосторонній договір між Росією і Сполученими Штатами. Угода була підписана президентами Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою 8 квітня 2010 року в Празі і набула чинності 5 лютого 2011 року. Договір розрахований на 10 років з можливим продовженням за взаємною домовленістю сторін на п’ять років. Таким чином, він закінчується в лютому 2021 року.

Договором передбачено скорочення розгорнених ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників — до 700 одиниць. Договір замінив СНО-I, строк дії якого минув у грудні 2009 року.

Договір передбачає скорочення розгорнутих ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників - до 700 одиниць, а також розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок - до 800 одиниць. Угода зобов'язує Росію і США обмінюватися інформацією про кількість боєголовок і носіїв двічі на рік.

13 жовтня спецпосланець президента США з контролю над озброєннями Маршалл Біллінгслі заявив, що США і Росія досягли принципової згоди про продовження договору.

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябко назвав пропозицію США про заморожування тактичних озброєнь РФ в рамках ядерної угоди неприйнятною для Москви, оскільки ця пропозиція, за словами Рябкова, враховує інтереси лише Вашингтона.

 

Москва не бажає продовжувати угоду START із Вашингтоном, але обіцяє переговори