США відмовилися відправляти в Україну фахівців для обслуговування F-16

Адміністрація президента США Джо Байдена не дозволила відправляти в Україну цивільних підрядників для обслуговування західної техніки, зокрема винищувачів F-16. Причиною цього є загроза безпеці.

Про це пише The Wall Street Journal.

За словами джерел видання, Рада національної безпеки розглянула пропозицію відправити в Україну цивільних підрядників для обслуговування надано техніки. Але розвідка та інші заявили, що це було б надто ризикованим.

«Розвідка висловила стурбованість у зв’язку з перспективою нападу Росії на американських підрядників в Україні», — заявив представник США.

Співрозмовники WSJ сказали, що США сподіваються на те, що європейські країни візьмуть на себе більшу частину зобов'язань з обслуговування F-16.

У Пентагоні кілька представників виступили за відправку фахівців в Україну. Проте Байден і його радник із національної безпеки Джейк Салліван висловили занепокоєння, що Міноборони США немає адекватних планів реагування на випадок, якщо спеціалісти будуть атаковані з боку рф.

WSJ зазначає, що без цивільних американських підрядників підтримувати обслуговування F-16 Україні буде складно.

Перші F-16 в Україні — що відомо

31 липня агентство Bloomberg повідомило, що Україна отримала першу партію винищувачів F-16. За даними The Times, йдеться про шість літаків, які доставили в Україну з Нідерландів. Ще кілька винищувачів незабаром мають прибути з Данії, уточнили джерела The Times.

4 серпня президент Володимир Зеленський підтвердив, що перші винищувачі F-16 прибули в Україну.

Проте днями один з переданих Україні літаків F-16 був втрачений. У Генштабі ЗСУ повідомили, що винищувач брав участь у відбитті масованого російського удару 26 серпня. Літак втратив зв'язок, коли заходив на наступну ціль.

Внаслідок авіакатастрофи загинув пілот Олексій Месь «Мунфіш».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Бойові соколи F-16: все про головний символ американської допомоги Україні