США визнали геноцид вірмен 1915 року у Османській імперії
Getty Images

США офіційно визнали геноцидом масові вбивства етнічних вірмен на початку XX століття в Османській імперії.

Це випливає з опублікованого на сайті Білого дому заяви президента країни Джо Байдена.

«Щороку в цей день ми згадуємо життя всіх, хто загинув під час геноциду вірмен за часів Османської імперії, і знову зобов'язуємося не допустити повторення подібного звірства. Починаючи з 24 квітня 1915 року, коли османські влади заарештували представників вірменської інтелігенції і лідерів громад в Константинополі , півтора мільйона вірмен були депортовані, вбиті або відправлені на смерть в рамках кампанії по знищенню», — сказав політик.

Він додав, що американці шанують пам'ять жертв Meds Yeghern (у перекладі з вірменської — «велике злодіяння»), «щоб жахи того, що сталося, ніколи не були забуті історією».

Заява ускладнить відносини США з Туреччиною — союзником по НАТО і важливою державою на Близькому Сході.

Реакція Туреччини, Вірменії і Азербайджану

Ердоган у відповідь заявив, що вшановує пам'ять вірмен, які загинули в 1915 році, і готовий до розвитку зв'язків з Вірменією.

«Ми не повинні допускати забуття культури співіснування турків і вірмен, що примножувалася протягом сотень років і вважалася прикладом для всього людства. З повагою шаную пам'ять вірмен Османської держави, загиблих в складних умовах Першої світової війни, висловлюю співчуття їхнім онукам», — сказав Ердоган у посланні Константинопольському вірменському патріарху Сааку Машаляну.

За словами турецького лідера, спроби політизації подій 1915 року і перетворення їх в інструмент тиску на Анкару не будуть корисні. Ердоган закликав розвивати зв'язки з Єреваном, в основі яких лежатимуть принципи поваги і добросусідства.

Глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу повідомив, що заява Байдена з визнанням геноциду вірмен підриває взаємну довіру і дружбу між Туреччиною і США, Анкара закликає виправити цю «помилку». Він написав у Twitter, що Анкара повністю відкидає формулювання про визнання геноциду, сказані американським лідером. «Ми повністю відкидаємо цю заяву, засноване цілком і повністю на популізмі», — зазначив міністр в Twitter. Він підкреслив, що «слова не змінять і не перепишуть історію». «Ми не збираємося ні у кого брати уроки по нашій історії», — додав глава МЗС Туреччини.

«Заява Байдена про визнання геноциду вірмен засмучує», — так висловилися речники МЗС Азербайджану.

Прем'єр Вірменії привітав заяву Байдена, назвавши це кроком на шляху до істини і історичної справедливості.

«Визнання Сполученими Штатами геноциду вірмен є обов'язковим посланням міжнародного співтовариства, що підтверджує першість прав людини і цінностей в міжнародних відносинах.Це обнадійливий і надихаючий приклад для тих, хто хоче разом побудувати справедливе та терпиме міжнародне суспільство», — вказав Пашинян. Він також додав, що цінує принципову позицію Байдена, яка є «потужним кроком на шляху істини і історичної справедливості і безцінною підтримки спадкоємців жертв геноциду вірмен».

У Вірменії в суботу люди прийшли до комплексу на вершині пагорба в столиці Єревані, який присвячений пам’яті жертв геноциду. Багато покладали квіти навколо вічного полум'я.

Заступник міністра закордонних справ Вірменії Авет Адонтс, виступаючи біля меморіалу ще до виступу Байдена, заявив, що президент США, якщо використає термін «геноцид», «послужить прикладом для решти цивілізованого світу».

Контекст і передісторія

24 квітня Вірменія та вірменська діаспора відзначають День пам'яті жертв геноциду.

Байден став першим із президентів США, хто визнав різанину і депортацію вірмен в Османській імперії в 1915 році геноцидом. Ця заява не спричинить правових наслідків, але може зіпсувати відносини адміністрації Байдена з Туреччиною.

Прикметно, що попередники Байдена побоювалися погіршення відносин з Туреччиною й уникали згадки в своїх заявах слова «геноцид». Американські президенти, і Дональд Трамп теж, використовували термін Meds Yeghern («велике злодіяння»), і такі визначення, як «одне з найгірших масових звірств XX століття».

Сенат і Палата представників конгресу США прийняли резолюції про визнання масового вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом в 2019 році.

Байден в 2020 році в ході передвиборної кампанії обіцяв визнати різанину вірменів в Османській імперії геноцидом. «Ми не повинні мовчати про цю жахливу, систематичне знищення людей. Якщо ми не будемо визнавати геноцид, пам'ятати про нього і розповідати про нього нашим дітям, то слова «більше ніколи» позбудуться сенсу», — сказав тоді політик.

Про свої плани, за інформацією ВВС, американський лідер попередив і президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Байден розмовляв по телефону з ним у п'ятницю, це його перша розмова з турецьким лідером після вступу на посаду.

Ердоган повторив свої давні твердження про те, що США підтримують курдських бойовиків у Сирії, які є членами Іракської робочої партії Курдистану, відомої як РПК. РПК очолює повстання проти Туреччини більше трьох десятиліть.

Тривалий період без спілкування трактувався як знак, що Байден надає менше значення відносинам США з Туреччиною в майбутньому. Затримка стала тривожним знаком для Анкари. Ердоган мав добрі стосунки з Трампом і сподівався на перезавантаження, незважаючи на минулі суперечки з Байденом.

Байден тепер попереджує світових лідерів про майбутні кроки його адміністрації, які дратуватимуть їх, констатує AP.

У 2019 році Байден звинуватив Трампа в зраді союзників США після рішення свого конкурента вивести війська з півночі Сирії. Це тоді відкрило шлях для військового наступу Туреччини проти угруповання курдів у Сирії.

Коли Байден обіймав посаду віцепрезидента, він часто вів переговори з Ердоганом і здійснив чотири поїздки до Туреччини, в тому числі після невдалої спроби державного перевороту.

«Я провів з ним багато часу. Він самодержець. Я думаю, що нам слід застосувати суттєво інший підхід до нього зараз і дати зрозуміти, що ми підтримуємо лідерство опозиції», — сказав він редакції New York Times у 2020 році.

Про геноцид вірмен

В кінці XIX — на початку XX століть в Османській імперії регулярно відбувалися гоніння на вірмен. Зокрема, в 1915 році, за даними ряду істориків, турки-османи вбили понад 1,5 млн чоловік. Факт геноциду вірменського народу визнали 23 держави, а також Європарламент і Всесвітня рада церков.

Туреччина вкрай болісно реагує на критику з цього питання. В Анкарі наполягають на відмові від терміну «геноцид» щодо подій 1915 року, заявляючи, що їх жертвами були як вірмени, так і турки. Туреччина також закликає створити міжнародну комісію істориків з метою вивчення архівних документів для вироблення об'єктивного підходу до подій.

Зеленський говорив з Ердоганом про війну на Донбасі і вільну торгівлю