США вважають, що прямий напад Ірану на Ізраїль може відбутися у найближчі години — CBS News

Пряма атака Ірану на Ізраїль може статися вже у найближчі години 12 квітня, повідомляє CBS News з посиланням на американських чиновників.

Двоє американських чиновників сказали журналістам, що велика атака Ірану на Ізраїль, ймовірно, включатиме понад 100 безпілотників і десятки ракет, націлених на військові цілі всередині країни.

За словами джерел, ізраїльтянам буде складно захиститися від нападу такого масштабу. Співрозмовники додали, що хоча іранці можуть вибрати й менш масштабну атаку, щоб уникнути різкої ескалації, їхня відповідь буде неминучим.

Офіційно Тегеран не повідомляв, як і коли відкриє вогонь. Однак якщо вони вирішать здійснити прямий напад на Ізраїль, є побоювання, що це може перерости в широкий регіональний конфлікт.

Передісторія

Вранці 1 квітня сталась атака на консульство Ірану в Дамаску Тоді загинули два іранські генерали й пʼять офіцерів, зокрема й впливовий бригадний генерал Мохаммад Реза Захеді, старший командир Корпусу вартових ісламської революції. Іран в атаці звинуватив Ізраїль.

Після погроз Ірану завдати удару  у відповідь ЦАХАЛ 4 квітня посилив свою оборону і привів у готовність підрозділи й резерв. Тоді ж премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відреагував на можливу атаку Ірану, зазначивши, що Ізраїль вже роками бореться з войовничим сусідом і зуміє захистити себе.

10 квітня верховний лідер Ірану Алі Хаменеї повторив свою заяву, що Ізраїль «має бути й буде покараний» за напад на посольство країни в Сирії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Як може розвиватися вірмено-азербайджанський конфлікт у 2024 році. Погляд із Грузії