США, Японія і Південна Корея узгодили позиції стосовно КНДР
Getty Images

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван, генсек Ради нацбезпеки Японії Сігеру Китамура і глава управління нацбезпеки при президенті Південної Кореї Со Хуні домовилися про узгоджений підхід до КНДР, повідомив Білий дім на сайті.

Вони зустрілися 2 квітня у Військово-морській академії Сполучених Штатів.

«Радники з питань національної безпеки поділилися своїми побоюваннями з приводу ядерної та балістичної ракетної програм Північної Кореї і підтвердили свою прихильність вирішенню проблем денуклеаризації шляхом узгодженого тристороннього співробітництва», — написала пресслужба уряду США за підсумками зустрічі трьох чиновників.

Білий дім зазначив, що метою тристоронньої зустрічі було «проведення консультацій щодо перегляду Сполученими Штатами своєї політики стосовно Північної Кореї і обговорення питань, що становлять взаємний інтерес, включно з Індо-Тихоокеанською безпекою».

Сторони погодилися з важливістю виконання всіма сторонами, «включно з Північною Кореєю, відповідних резолюцій РБ ООН, запобігання поширенню та співробітництва з метою зміцнення стримування і підтримки миру і стабільності на Корейському півострові».

Сполучені Штати підтвердили, що мають союзницькі зобов'язання перед Південною Кореєю і Японією. Ці дві країни наголосили, що важливостими є двосторонні зв'язки і тристороннє співробітництво, аби гарантувати безпеку в регіоні і світі, зазначив Білий дім.

Сторони говорили і про взаємодію у боротьбі з COVID-19 та про запобігання майбутніх пандемій, зміну клімату і переворот у М'янмі.

Вони погодилися зміцнювати свої зв'язки та просувати спільне бачення, засноване на «спільних демократичних цінностях».

Перед зустріччю представник Білого дому сказав журналістам, що Вашингтон планує «обговорити всі аспекти політики Північної Кореї», зокрема недавні ракетні пуски КНДР, масштаби зараження коронавірусом у цій країні, а також відносини між Пхеньяном і його головним союзником Китаєм.

Він зазначив, що «огляд політики США щодо КНДР знаходиться на завершальній стадії».

Ця зустріч пройшла в рамках перегляду адміністрацією Байдена політики США щодо Пхеньяна.

Передісторія

25 березня стало відомо про перший з моменту вступу нового американського президента на посаду пуск Північною Кореєю балістичних ракет.

КНДР заявила про випробування «тактичного керованої зброї» нового типу. Джо Байден засудив пуск, але заявив про відкритість до дипломатичних контактів з Пхеньяном.

Байден вважає Путіна і лідера Китаю «прихильниками автократії»