США закликали Україну не критикувати угоду з Німеччиною про «Північний потік-2» — ЗМІ (оновлено)
Pixabay

В адміністрації Джо Байдена, президента Сполучених Штатів, українську сторону просять публічно не критикувати майбутню угоду з Німеччиною щодо «Північного потоку-2».

Офіційні особи США дали зрозуміти, що відмовилися від зупинки трубопроводу і намагаються мінімізувати збитки, повідомляє Politico із посиланням на чотирьох осіб, знайомих із переговорами.

За інформацією джерел, українським представникам заявили, що публічна критика угоди може нашкодити відносинам між Вашингтоном і Києвом. Українців також закликали не обговорювати з Конгресом потенційні плани США і Німеччини.

Чиновник, який обіймає високу посаду в адміністрації Байдена, зазначив, що ситуація є більш складною, але відмовився поділитися додатковою інформацією.

Близьке до президента Зеленського джерело повідомило Politico, що Україна продовжує виступати проти «Північного потоку-2». За його словами, українська влада вважає, що санкції США все ще можуть зупинити завершення проєкту.

У переговорах із Німеччиною США намагаються зменшити ризики для України, пов’язані із запуском газопроводу, зазначив співрозмовник видання.

Різні ЗМІ повідомляли, що деталі угоди між США та Німеччиною мають невдовзі оприлюднити, але поки що цього не сталося.

Оновлення від 14:00. В інтерв'ю «Радіо Свобода» Дерек Шолле, радник Державного департаменту США, спростував інформацію, опубліковану у виданні Politico.

На запитання, чи дійсно Вашингтон тисне на Україну в цьому питанні, Шолле відповів: «Ні. Україна — демократична країна, в неї є свій голос. Ми прагнемо близького і конструктивного партнерства з нашими українськими друзями. Такого, в якому ми відстоювали б наші спільні інтереси та цінності».

Радник Держдепу приїде в Київ, щоб обговорити з урядовцями будівництво «Північного потоку-2»