США замовили 13 млн доз вакцин проти мавпячої віспи

Управління перспективних біомедичних досліджень і розробок США (BARDA) закупить у датської компанії Bavarian Nordic 13 млн. вакцин Jynneos від мавпячої віспи.

Перші дози цієї версії вакцини виготовлять у 2023 та 2024 роках.

Після того як їх використають, додатково BARDA замовить ще приблизно 13 млн доз вакцини, які, як очікується, виготовлять у 2024 та 2025 роках.

Вакцина Jynneos вже пройшла три фази клінічних досліджень.

«Ми раді оголосити про виконання перших варіантів у рамках нашого контракту з урядом США щодо доставки ліофілізованої версії вакцини проти віспи. Це знаменує важливу віху в нашому багаторічному партнерстві з урядом США щодо забезпечення доступності рятівних вакцин для всього населення», — сказав Пол Чаплін, президент і генеральний директор Bavarian Nordic.

В основі Jynneos лежить живий ослаблений вірус віспи (Modified Vaccinia Ankara, MVA-BN), нездатний до реплікації в організмі людини, але здатний викликати потужну імунну відповідь.

Щоб захистити людей від мавпячої віспи, у 2019 році FDA США схвалила вакцину Jynneos (Imvamune або Imvanex). Також її схвалило Європейське агентство з лікарських засобів у 2013 році.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ВООЗ терміново скликає нараду з приводу віспи мавп. Тепер до війни додасться ще й чергова пандемія?