Сталінські методи. У МЗС Чехії назвали інтерв’ю Протасевича «вимушеним і маніпулятивним»

У Міністерстві закордонних справ Чехії назвали інтерв’ю білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича «вимушеним і маніпулятивним».

У чеському МЗС закликали негайно звільнити білоруського опозиціонера та інших політв’язнів. Про це повідомила пресслужба зовнішньополітичного відомства.

«Неймовірно, що в XXI столітті режим Лукашенко використовував методи, відомі з часів найжорстокіших сталінських репресій 1930-х до 1950-х років, проти своїх опонентів. Ми засуджуємо ці методи…Ми закликаємо негайно звільнити Романа Протасевича та всіх інших політичних в’язнів у Білорусі, чисельність яких значно зростає з кожним тижнем», — йдеться у повідомленні.  

Лукашенко запросив допитати Протасевича представників «ЛНР», де тому загрожує страта

У МЗС Чехії хочуть, щоб «санкції проти Білорусі не торкалися пересічних білоруських громадян, а були спрямовані виключно на пана Лукашенко та інших відповідальних осіб, які шляхом жорстоких репресій допомагають зберегти його авторитарний режим при владі».

«У середу я зустрінуся з представником білоруської опозиції Світланою Тихановською. Ми обговоримо ситуацію в Білорусі і, звичайно, справу Романа Протасевича, Ігоря Лосика та інших політичних в'язнів», — наголосив міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулханек.

Чехія вважає, що затримання Романа Протасевича «суперечить міжнародному праву». Чеська Республіка підтримала рішення Ради ЄС про заборону перельоту білоруських авіаперевізників у повітряний простір ЄС, зокрема посадку в аеропортах держав-членів Європейського Союзу.

Протасевич в «інтерв’ю» провладному білоруському каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах і повазі до Лукашенка