Стало відомо, скількох українців довели до самогубства в 2020-му
Pixabay

Chas News повідомляв, що торік 7654 громадян України скоїли суїцид (у 2019-му — 7730 випадків). В Офісі генерального прокурора на наш запит додали, що у 2020 році 61 людину довели до самогубства (у 2019-му — 109 осіб).

Кримінальна відповідальність

Речник Нацполіції Ярослав Тракало підтверджує, що притягнути до кримінальної відповідальності за цією статтею непросто. Наприклад, минулого року слідчі відкрили 415 справ про доведення до самогубства. Проте з них тільки у 61 справі правоохоронцям вдалося засудити зловмисників.

«Довести таку справу до кінця достатньо важко. Однак слідчі опитують свідків, проводять спеціальні експертизи. Таким чином їм вдається зрозуміти, чи довели людину до самогубства», — каже Тракало.

Відповідь на запит журналістів Chas News

Згідно зі статтею 120 ККУ, за доведення до самогубства чи до замаху до нього можуть обмежити волю на строк до трьох років або позбавити волі на той самий строк.

Міра покарання збільшується до п’яти років обмеження або позбавлення волі, якщо злочин вчинила особа, від якої жертва перебувала в матеріальній або іншій залежності. Якщо ж до самогубства довели неповнолітнього, то можна отримати від семи до десяти років позбавлення волі.   

Тривожні ознаки суїцидальних намірів

Психотерапевт Катерина Александровська говорить, що інколи у людей вже немає сил боротися з життєвими труднощами. Внаслідок цього вони починають відчувати неймовірні страждання. Через це затьмарюється мислення людини. Саме тоді й виникає відчуття, що смерть — єдиний вихід.

«Як зрозуміти, що людина хоче вчинити самогубство? Подивіться на неї. Якщо вона перестає за собою доглядати, починає приховувати своє життя від інших, то це вже тривожний дзвіночок. У такому випадку не варто намагатися самому вирішити проблему. Краще звернутись до спеціалістів», — радить психотерапевт.

В Італії 10-річна користувачка TikTok загинула від небезпечної «гри у відключку»

Александровська каже, що до самогубства простіше довести саме дитину. На її думку, яскравим прикладом є саме гра «Синій кит», кінцевим підсумком якої є доведення гравця до самогубства.

«Батькам слід уважніше слідкувати за життям дітей. Аналізувати їхню поведінку та намагатися приділяти якомога більше уваги. Треба зрозуміти, чи не ображають дітей у школі, а також чи не почала дитина грати у якусь зі смертельних онлайн-ігор», — підкреслила вона.

За словами психотерапевта, в українському суспільстві депресію не вважають серйозним захворюванням. Людей з цією хворобою  й досі сприймають у світлі стереотипів. Тому знайти вихід й буває важко.

Chas News повідомляв, що за інформацією ЗМІ, ексвіцепрезидент «Енергоатому» Юрій Резуник скоїв самогубство.

Як пандемія COVID-19 вплинула на кількість самогубств в Україні (інфографіка)