Стародавній Успенський собор у Каневі повернули у власність держави: що про нього відомо

Суд зобовʼязав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність обʼєкт культурної спадщини національного значення — Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

У 2003 році виконавчий комітет Канівської міської ради дозволив Українській православній церкві Московського патріархату оформити право власності на собор. Потім УПЦ МП зареєструвала право колективної власності на нього.

Прокурори в суді довели, що передача обʼєкту була незаконною, оскільки українське законодавство встановлює пряму заборону на відчуження памʼяток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

Суд визнав незаконними рішення виконкому Канівської міськради та свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ МП. Це скасувало і рішення, і державну реєстрацію речового права на обʼєкт культурної спадщини національного значення.

Успенський собор у Каневі: що про нього відомо

Успенський собор це храм часів Русі-України, його заснував у 1144 році князь Всеволод Ольгович.

У 1185 році біля стін цього храму готувалася оборона від половців після невдалого походу новгород-сіверського князя Ігоря Святославича.

У 1587 році там був похований страчений у Львові козацький лідер Іван Підкова.

Окрім того, саме в цьому соборі служили панахиду по Тарасу Шевченку після привезення труни з його тілом пароплавом із Києва до Канева. 

Протягом 1972–1990 років у приміщенні собору функціонував Канівський музей народного декоративного мистецтва. Після остаточної реставрації 1993 року собор передали релігійній громаді УПЦ (МП).

Орієнтовна вартість будівлі собору перевищує 8,5 млн грн.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що на Львівщині повністю згоріла дерев’яна церква XIX століття, яка є пам’яткою архітектури.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ знешкодила агентурну мережу фсб рф, яка діяла під прикриттям УПЦ МП