Стефанчук пояснив, чому депутатів від ОПЗЖ не можна просто так позбавити мандатів

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук вважає «правильною ідеєю» позбавлення мандатів депутатів від ОПЗЖ, однак поки не знає, як це можна «цивілізовано» зробити.

Про це він заявив в інтерв'ю «Суспільному» в ефірі національного телемарафону, пише Радіо Свобода.

«Це правильна ідея (петиція про позбавлення мандату всіх депутатів від ОПЗЖ у Верховній Раді — ред.), але нам треба знайти законодавче втілення її. Якщо це все зробити просто огульно, то це буде попахувати революцією 1917 року або тим, що зараз робить росія в Україні. Ми маємо демонструвати всьому світу цивілізованість нашого вибору, але в той же час наполегливо шукати варіант зупинення (депутатських повноважень — ред.)», — сказав він

Стефанчук також перелічив сім підстав, прописаних у Конституції, за яких достроково припиняються депутатські повноваження:

  • подання особистої заяви про складення повноважень;
  • набрання законної сили обвинувального вироку щодо депутата;
  • визнання депутата недієздатним або безвісно відсутнім;
  • припинення його громадянства;
  • порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності;
  • невходження депутата, обраного від політичної партії, до складу депутатської фракції цієї політичної партії або виходу депутата із складу фракції;
  • його смерті.

20 червня Восьмий апеляційний адмінсуд заборонив діяльність політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». У вересні це рішення затвердив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду.

16 листопада нардеп Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») зареєстрував петицію до президента щодо позбавлення мандатів усіх депутатів від ОПЗЖ. Петиція за добу набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Депутат ОПЗЖ та керівник київського банку допомагали «ухилянтам» виїжджати з України — СБУ