Стефанчук розповів, за яких умов Дмитрука можуть позбавити мандата

Народний депутат Артем Дмитрук, якого підозрюють у нападі на правоохоронця та військового, не направлявся у відрядження від Верховної ради та, якщо будуть підстави, парламент позбавить нардепа мандата.

Про це на конференції заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

«Наскільки я проінформований — відомості (про перетин Дмитруком кордону України — Авт.) внесено до Єдиного державного реєстру (досудових розслідувань — Авт..), здійснюється розслідування», — сказав він.

Спікер зазначив, що за результатами розслідування парламент прийматиме рішення щодо позбавлення Дмитрука мандата.

«Я хочу підкреслити, що весь цей час питання дострокового позбавлення народних депутатів їхнього мандату ми здійснювали на підставі семи пунктів, які передбачені у 81 статті Конституції. І так будем здійснювати. Якщо будуть підстави, за українським парламентом ніколи не було затягувань у цьому питанні. Але важливо діяти в межах і в спосіб, передбачений Конституцією», — сказав Стефанчук.

Він наголосив, що всі попередні позбавлення мандатів відбувалися в повній відповідності до Конституції і «ми спокійні, навіть після того, як Медведчук подав позов проти Верховної ради».

Що відомо про оголошення підозри Артему Дмитруку

Напередодні Дмитрук у своєму Telegram-каналі писав, що нібито за вказівкою президента Володимира Зеленського його намагаються заарештувати. За його словами, за місцем його проживання в Києві та Одесі мали відбуватися обшуки та його затримання.

Пізніше він опублікував повідомлення, де закликав «продовжувати ходити у свої храми, молитися за нашу країну, за гонителів, за ворогів», а також підтримувати настоятеля УПЦ МП митрополита Онуфрія.

25 серпня, Офіс генерального прокурора і Державне бюро розслідувань повідомили Дмитруку про підозру за напад на правоохоронця та військового і спробу викрасти зброю.

За даними слідства, в Одесі депутат разом із групою інших людей напав на правоохоронця, завдавши йому тілесних ушкоджень та намагаючись викрасти в нього зброю.

Крім того, іншого разу в Києві під час суперечки з військовим він побив його, через що потерпілий зазнав тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Дмитрука підозрюють відразу за кількома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 345 — умисне заподіяння групою осіб працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків;
  • ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 262 — закінчений замах на викрадення вогнепальної зброї групою осіб;
  • ч. 1 ст. 122 — умисне заподіяння середньої тяжкості тілесного ушкодження;
  • ч. 1 ст. 296 — грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Нардеп Дмитрук заявив, що в Європі намагалися викрасти його родину