«Стерненко-двіж» на Банковій. Затриманого Сорда суд відправив під домашній арешт

Позачергова сесія Верховної Ради України відбудеться в п’ятницю. Її головна тема — акція прихильників Сергія Стерненка, яка відбулася під ОП 20 березня.

Про це Chas News повідомив нардеп від «Слуги народу», постійний представник КМУ у Верховній Раді Василь Мокан.

Він уточнив: «порядок денний ще формується, точно не одне питання буде. Підписи за позачергову (сесію ВРУ — Прим. ред.) тільки будуть збирати, бо спікер ВР у відрядженні і ще підписних листів не видавав».

Тим часом МВС «розкручує» справи проти підозрюваних у «хуліганстві» біля ОП 20 березня.

Домашній арешт для Влада Сорда

Суд відправив під цілодобовий домашній арешт затриманого після акції протесту під ОП 20 березня Владислава Сорда, якому оголошена підозра в хуліганстві.

Про це повідомляє видавництво «Дім Химер», співзасновником якого є Влад.

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання столичної прокуратури і обрав Сорду запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Влада Сорда (справжнє ім'я — Владислав Юрійович Гранецький-Стафійчук) затримали 20 березня 2021 року під час мітингу під ОП.

У поліції його назвали «одним із найбільш агресивних учасників» акції. Правоохоронці ідентифікували його як людину, яка била скло у вікнах ОП. Йому оголосили підозру в хуліганстві.

Письменника підтримали понад 300 українських митців, які взяли участь у флешмобі «Митці своїх не кидають». Також на підтримку Сорда 23 березня під стінами Печерського районного суду пройшов мітинг.

Сорд — письменник, книговидавець, ветеран з позивним «Змій», автор двох поетичних збірок та збірки оповідань «Безодня», лавреат Міжнародної премії імені Олеся Гончара та фіналіст кількох престижних премій. Зокрема, книжка «Безодня» увійшла до довгого списку Книги року BBC у 2019 році.

До 2014 року Сорд жив у Криму, потім був активістом Майдану. Понад чотири роки воював на Донбасі у складі добровольчих формувань «ДУК Правого сектору» та «ОУН», пізніше – на контракті у 93-й бригаді.

Після повернення з війни разом з дружиною письменницею Вікторією Гранецькою створив видавництво містичної літератури «Дім химер».

МВС оголосило прізвища підозрюваних

23 березня Міністерство внутрішніх справ оприлюднило на YouTube-каналі відео на доказ нібито того, що акція на підтримку Стерненка під ОП 20 березня «не була мирною». В ньому МВС назвало осіб, яких підозрює в організації чи незаконних діях під час мітингу. 

За словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, всі «провокатори, що підпалювали двері, били вікна, закликали до вчинення хуліганських дій — встановлені та будуть відповідати за свої вчинки».

«Правоохоронці вже почали вручати їм процесуальні документи, наслідками яких стане відповідальність. Як кримінальна та адміністративна, так і майнова, за нанесену шкоду народному, державному майна», — зазначив він на своїй сторінці у Facebook.

У міністерстві переконані, що акція не була мирною, адже «організатори заздалегідь планували зіткнення та насилля».

«Гранецький-Стафійчук Владислав затриманий, йому пред’явлена підозра за ч. 4 ст. 296 ККУ», — говориться на відео МВС.

«Всі особи, які знищували народне майно, що є державною власністю, понесуть покарання згідно із Законом», – додали у міністерстві.

Серед перелічених осіб:

  • голова громадської організації «Гонор» Сергій Філімонов, 
  • представник ГО «Гонор» Олексій Білковський,
  • голова громадської ініціативи «Захистимо Протасів Яр» Роман Ратушний,
  • Денис Міщенко.

Поліцейські також ідентифікували Вадима Адамова та представника ГО «Гонор» Олега Кабезького, але про вручення підозри їм не написали.

Реакція Романа Ратушного, учасника акції

На відео оприлюднили в том числі персональні дані Романа Ратушного, голови ГО «Захистимо Протасів яр». У коментарі Chas News він сказав, що таке оприлюднення є неетичним і Антон Геращенко «діє на замовлення» заступника керівника ОП Андрія Смирнова і політика та забудовника Геннадія Корбана. Ратушний пообіцяв, що Геращенко «відповідатиме за паплюження його честі і гідності».

Підозру Ратушному ще не вручили, але він очікує її у будь-який момент.

Активіст також написав на Facebook, що триває інформаційна кампанія проти нього та інших активістів після акції під ОП: «Заголовок, який з'явився на дніпровському сайті-помийці: «Погром офісу Зеленського: свастику на стінах ОП малював радник Кличка Роман Ратушний» — це брехня в кожному слові. Я цього не робив».

Він уточнив, що свастика з'явилась на офісі президента після акції і про це детально писала активістка Олександра Матвійчук.

Ратушний підсумував: «розганяти історію зі свастикою почав Рєнат Кузьмін на своєму телеграм-каналі».

За мітинг під офісом Зеленського оголосили другу підозру

Правоохоронці оголосили про підозру одному з організаторів акції 20 березня біля ОП. Це лідер руху «Гонор» Сергій Філімонов.

Про це повідомили Міністерство внутрішніх справ і Telegram-канал «Самозахист».

Філімонов — колишній член партії «Нацкорпус», представник футбольних ультрас, який брав участь у бойових діях як доброволець у складі батальйону «Азов» на Донбасі. Чоловік підтримує одеського активіста Стерненка.

У травні 2020 року Філімонов повідомляв про побиття нібито з боку голови партії «Національний корпус» Андрія Білецького.

Наразі чоловіку поліцейські інкримінують «хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень», що карається позбавленням волі від трьох до семи років.

Як повідомив сам Філімонов, поліція вручила йому підозру без адвоката. 

На своїй сторінці у Facebook він також розповів, що, за версією слідства, 20 березня близько 20:00 він, «йдучи попереду групи невстановлених осіб та підходячи до ОП, надавав голосом та жестами вказівки іншим особам, керував їх діями, а також запалив піротехнічний засіб». Останнє, на думку правоохоронців, було сприйняте як сигнал до початку активних хуліганських дій.

Сам Філімонов у коментарі журналістам «Громадського» після акції говорив, що під будівлею ОП 20 березня готувався перфоманс, однак без хуліганства.

Готувався перфоманс, але биття вікон, запуск димових шашок у будівлю – цього в планах не було. А втім, я не бачу потреби стримувати людей, бо президент думає, що це якийсь міфічний Порошенко, якісь ігри, міфічні «соросята». Це була перша така демонстративна акція, щоб президент почав звертати увагу

«В останні роки вони покинули партію «Національний корпус» і зосереджені на антиполіцейському порядку денному та навіть висловили помірковану підтримку руху Black Lives Matter. Незважаючи на те що можливі різні оцінки щодо того, чи є вони все ще ультраправими або більш помірними, антиполіцейський порядок денний точно не належить виключно ультраправим поглядам», — розповідає на сторінці у Facebook дослідниця ультраправих рухів Ганна Гриценко.

Адвокат Масі Найєм сказав «Радіо Свобода» що Філімонову підозру вручили близько 10:00 ранку без присутності адвоката, а це порушення.

Надалі захисник планує доводити, що підозра необґрунтована.

Масі Найєм каже, що був на акції, бачив Сергія — «і те, в чому вони його підозрюють, — цього насправді не було». За словами юриста, «нікому не було завдано тілесних ушкоджень, а вони вважають, що в нього з собою була якась зброя з метою завдати ушкодження».

Адвокат додав, що «ані він (Філімонов), ані його друзі, які були на цій акції, не завдали шкоди державній будівлі — на відео видно, що там є якісь малолітні особи, просто знайшли Сергія, він активний громадянин — просто призначили його винуватим за це все».

Юридична компанія «Міллер» 23 березня повідомила, що Олексію Білковському вже теж повідомили про підозру, будуть обирати запобіжний захід.

Позиція Геращенка

Готується цілий ряд обґрунтованих підозр, кожне з яких буде підкріплено відеозаписом із зазначенням — хто, в який момент, що зробив. Про це повідомив Геращенко під час ефіру програми «Свобода слова».

У суботу не пролилася жодна крапля крові, не поламалася ні одна кістка, не розбилася жодна голова.  А будівлю Офісу Президента відновлять. Головне, що здоров’я жодної людини не втрачено. Провокатори отримають гідну, жорстку, законну відповідь

За його словами, у організаторів і провокаторів цього мітингу була задача викликати протидію поліції, пролити кров та отримати у відповідь застосування сили зі сторони правоохоронців.

«Організатори та провокатори запланували проведення акції спеціально пізно ввечері, о 19:00, щоб у темряві робити свої брудні справи. Вони очікували побачити оточення поліції», — пише представник МВС.

На його думку, активісти хотіли кидати поліцейським у обличчя фаєри, бризкати у них балончиками зі сльозогінним газом, бити. «Далі б слідувала реакція — задіяння законної сили стосовно мітингувальників. У ЗМІ показували б, що Президент знову оточує себе поліцією, огороджуючись від народу. Ми показали громадськості реальне обличчя цих мітингувальників, ким вони є насправді», — зазначив заступник міністра.

Він подякував усім, хто мирно висловлював свої права біля ОП. «Ми вітаємо це, але ми категорично не сприймаємо всі ті акти вандалізму та насилля, які були зроблені», — сказав Геращенко.

МВС також зазначає, що «протистоянь не відбулося — ні поліцейські, ні учасники акції не отримали тілесних ушкоджень», але пошкоджено фасад і двері ОП. Тому слідчі столичної поліції відкрили вже два провадження за фактом подій під ОП: за ч. 4 ст. 296 (хуліганство із застосуванням зброї) та за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) ККУ.

Постанова нардепів щодо подій під ОП

«Слуги народу» зареєстрували у Верховній раді постанову «про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу президента» під час мітингу на підтримку Стерненка.

У постанові зазначається, пише УП, що нардепи президентської партії засуджують дії під ОПУ.

Справа Стерненка

У справі про напад на депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича Стерненка та Руслана Демчука одеський суд 23 лютого 2021 року засудив до семи років і трьох місяців ув’язнення з конфіскацією половини майна.

Захист Стерненка планує планує подати апеляцію на вирок 23 березня.

Одному із організаторів акції під ОП оголосили підозру — Нацполіція