«Стерненко-протест» під ОП. Позачергове засідання ВР таки буде у п'ятницю

Позачергове засідання Верховної Ради з оцінкою подій, що відбулися в суботу, 20 березня, під будівлею Офісу президента, запланували на п'ятницю, 26 березня. Про це повідомляє УНН із посиланням на нардепа від партії «Слуга народу» Олексія Устенка.

За його словами, ВР розгляне не лише питання мітингу під ОП, але й інші питання, серед яких можуть бути «євробляхи».

Про це ж написав у Telegram нардеп від фракції «Слуга народу» Олександр Качура.

«Попередньо позачергове засідання ВР відбудеться в п'ятницю (26.03.). Порядок денний буде пізніше. Але я буду пропонувати також включити питання про тарифи, ФОПи і доступне розмитнення авто», — написав обранець.

22 березня перший заступник глави фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко теж повідомив, що в «Слузі народу» виступають за проведення на цьому тижні позачергового пленарного засідання парламенту для оцінки подій у будівлі ОП в суботу.

«Слуги народу» зареєстрували в Раді проєкт постанови про засудження подій на Банковій

Члени фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови про засудження подій, що сталися біля будівлі ОП 20 березня, повідомив Корнієнко.

«Протягом короткого часу «народився» текст постанови, який сьогодні більш ніж 120 депутатів підписали, якраз про засудження цих дій. Ця постанова також стосується вказівок керівникам МВС, ГБР, СБУ розібратися з цим якомога швидше. Ми б хотіли, щоб органи, які розслідують злочини в сфері нацбезпеки і в сфері роботи топчиновників, поінформували нас про те, чи були факти прямої участі в цих хуліганських діях будь-яких депутатів або службовців», — сказав Корнієнко в ефірі телеканалу «Наш».

Згідно з інформацією на сайті парламенту, проєкт постанови №5295 «Про засудження подій, сталися 20 березня 2021 біля Офісу президента України» зареєстрований 22 березня, але текст документа поки відсутній.

Прихильники Стерненка заявили про нову акцію протесту на Банковій

Прихильники одеського активіста Сергія Стерненка, якого засудили до семи років та трьох місяців позбавлення волі у справі про викрадення людини, готують наступну акцію протесту під Офісом президента України в Києві. Про це вони пишуть на Facebook-сторінці Стерненка.

«Наша наступна зустріч — в день апеляції. Київ, Банкова, Офіс президента. Дата буде відома незабаром. Готуймося», — йдеться в повідомленні.

Також активісти нагадали свої вимоги:

  • звільнення «неправомірно засудженого» Стерненка;
  • звільнення Андрія Антоненка та інших політв’язнів;
  • накладення санкцій РНБО на Андрія Портнова, заступника голови АП часів Януковича. Активісти вважають, що він нині, через заступників керівника ОП Олега Татарова та Андрія Смирнова, фактично керує судовою системою в Україні;
  • відставка Ірини Венедіктової, «руками якої було ув’язнено Стерненка»;
  • відставка Арсена Авакова.

«Дякуємо вам, що ви прийшли у суботу. Тільки сміливі можуть зламати систему. Це була чудова мирна акція – під Офісом президента не було жодного постраждалого і жодної сутички. Стосовно затриманого після акції ветерана 93 ОМБр Влада Сорда – ми допомагаємо та уважно слідкуємо. Своїх не кидають», — написали організатори акції.

«Слуги народу» чекають вибачень за графіті на Банковій від «деяких» політиків

Перший заступник голови фракції «СН» Корнієнко вважає, що «деякі політичні партії» повинні вибачитися за «заворушення» біля ОП 20 березня, які вони підтримували.

Про це він сказав агентству «Інтерфакс-Україна».

Деякі політичні партії повинні визнати відповідальність за події на Банковій. Адже через свої ЗМІ вони рекламували протестну кампанію за Стерненка, і певні депутати запрошували всіх прийти на акцію в суботу. Вони повинні понести, принаймні, моральну і політичну відповідальність за те, що сталося

Нардеп додав, що вимагає вибачень за «безлад, який вони підтримували» і що ці політики «зробили для російських пропагандистів за один вечір суботи більше, ніж за місяць телеканали Медведчука».

Корнієнко підкреслив, що «Слуга народу» підтримує право громадян на мирний протест, однак партія проти вандалізму і наруги над державними символами.

Мабуть, він мав на увазі, що активісти пробували підпалити табличку на фасаді ОП.

Друга реакція «Євросолідарності»

У той же час на сайті партії Петра Порошенка «Європейська солідарність» написали про те, що ця політсила не ініціювала акцію на Банковій.

«Нас не було серед ініціаторів акції, але усім зрозуміло, що справа Стерненка стала політичною і тому потребує політичних рішень для розрядки ситуації. Владі слід більше уваги приділяти боротьбі з Путіним, а не шукати на кожній акції візитівку Порошенка», — йдеться в ній.

Обранці від ЄС вважають, що «логічним результатом» розгляду подій біля ОП могло б бути голосування за ініційовану ними постанову про припинення політично вмотивованих репресій. «Більшість учасників поводилися мирно, і немає жодних підстав за обличчя цього протесту видавати тих, хто вдався до хуліганства», — наголосили члени «Євросолідарності».

«Принагідно констатуємо, що влада явно завищила вартість «прибирання» на Банковій і навіть в цьому шукає корупційний зиск, як справжні гігантомани «Великого крадівництва». Клінінгові компанії оцінюють вартість робіт в 50-70 тисяч гривень, а далеко не в два мільйони, згідно калькуляції Офісу», — додали члени партії. 

Реакція Разумкова

Можливість позачергового засідання Ради прокоментував спікер ВРУ Дмитро Разумков. На брифінгу в Брюсселі він повідомив, що на той час ніхто з депутатів не брав підписні листи для збору голосів за скликання такого засідання.

Разумков заявив, що «заворушення», які відбулися ввечері 20 березня під ОП, це не демократія та неповага до держави.

Твої права закінчуються рівно там, де починаються права іншого. Якщо ми будемо дозволяти собі псувати будь-яке майно — державне, особисте — це неповага в першу чергу до себе, до своєї держави. Інституції потрібно поважати. І точно не треба вміщувати своє невдоволення тими чи іншими подіями на стінах. Стіни здачі не дають

Єрмак обговорив з послами G7 і ЄС події на акції на підтримку Стерненка

Керівник ОП Андрій Єрмак під час відеоконференції з послами країн «Групи семи»  прокоментував інциденти біля ОП 20 березня. Про це йдеться у заяві на сайті глави президента.

Єрмак запевнив, що позиція президента Володимира Зеленського залишається незмінною — «всі громадяни України мають безперешкодне право на мирні акції», але те, що відбувалося, не є мирним протестом.

Люди, які прийшли на вулицю Банкову, були налаштовані на провокацію конфлікту. Те, що відбувалося в суботу, є абсолютно неприпустимим для демократичної держави, яка перебуває у стані війни та дуже дорогою ціною завоювала своє право на свободу та незалежність

Відтирання фарби від ОП — коментар ДУС

«Наразі Державне управління справами обирає компанії, які виконуватимуть різні види ремонтних робіт для усунення пошкоджень, завданих будівлі ОП 20 березня. ДУС вибиратиме компанії, що мають спроможності виконати необхідні роботи й вартість послуг яких буде найменшою. Державне управління справами публічно відзвітує про всі виконані роботи», — запевняє пресслужба ОП в Telegram.

Вона уточнила, що близько 10 компаній запропонували свої послуги з прибирання фарби з граніту. Вони оцінюють обсяг робіт та визначають, чи мають відповідні хімрозчини. Вартість цих послуг може становити 250-300 тис. грн.

«Триває підбір компаній та підрахунки коштів для проведення інших відновлювальних робіт. Так, потрібно замінити кілька дверей, вікон, зробити ремонт пошкоджених приміщень, серед іншого окремих кабінетів та приміщень на різних поверхах, де сталося загоряння. Нагадаємо, за попередніми оцінками вартість відновлювальних робіт може становити близько 2 млн грн», — написали представники ОП.

Нардеп Гончаренко звернувся до Зеленського із пропозицією відмити стіни ОП за 80 тис. грн

«Направив Зеленському офіційне клопотання із пропозицією від «Гончаренко Центрів» відмити стіни Офісу президента за наш кошт, причому обійдеться це не більше 80 тис. грн. Хоча раніше у ОП заявляли, що на ці роботи треба витратити 2 млн грн», — написав нардеп, член фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко у Telegram.

Також він попросив «розібратися, чому у ОП настільки фантастично «роздуваються» кошториси».

Геращенко заявив, що будуть нові підозри

Через події під будівлею ОП оголосять нові підозри. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

Там будуть й інші підозри. Ви це побачите в заяві на сайті Нацполіції вже сьогодні. У нас слідчі всю ніч працювали й весь день вчорашній, і сьогодні працюють над тим, щоб збирати докази, переглядати сотні відеоматеріалів. Тому це буде не одна підозра, будуть й інші

За його словами, міра покарання для учасників подій буде залежати від складу злочину. Він їх називає «заворушеннями», до речі.

Суд планує 23 березня обрати запобіжний захід затриманому учаснику акції Владу Сорду

Печерський районний суд Києва планує завтра розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу одному з учасників акції під ОП Владу Сорду, якому повідомили про підозру в «хуліганстві з використанням зброї». Про це повідомляє УНН із посиланням на адвоката затриманого Дмитра Мазурка.

«Засідання буде завтра. Планується після обіду засідання. (Прокуратура — Прим. ред.) наполягає на цілодобовому домашньому арешті», — розповів адвокат.

Не відтирається! Клінінгова компанія поки не спромоглася стерти слово «лох» з фасаду ОП