Стеження за Bihus.Info: як відреагували в СБУ та Мін’юсті на розслідування
Скріншот

Ввечері 5 лютого проєкт Bihus.Info опублікував результати розслідування щодо стеження за їхньою командою під час новорічного корпоративу. Журналісти встановили, що операція з прослуховування та відеозйомки велася співробітниками Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України.

Розслідування вже прокоментували в СБУ та міністр юстиції Денис Малюська.

У Службі безпеки заявили, що «за оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники «Bihus.Info». Зокрема, у кримінальному провадженні щодо збуту наркотиків фігурувала одна з операторів проєкту.

Також СБУ повідомило про відкриття кримінального провадження згідно зі ст. 359 ККУ (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації), а також про кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізацію його роботи. Нагадаємо, 31 січня президент Зеленесенький звільнив керівника цього підрозділу Романа Семенченка.

«Вважаємо, що незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом, а усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу», — заявили в СБУ.

Водночас Малюська заявив, що пишається роботою журналістів та відчуває «сором за роботу спецслужби». Він також додав, що, враховуючи увагу міжнародних медіа до України, усі гілки влади повинні протягом доби «показати правильну реакцію та зробити правильні меседжі».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Журналісти Bihus.Info просять ідентифікувати осіб, які за ними стежили (фото)