«Стіни» із Росією не буде. ДПСУ бачить сенс виключно у інженерному облаштуванні ділянок кордону і реалізовує його

Інженерне облаштування ділянок державного кордону з Росією в рамках проєкту «Стіна», започаткованого в 2014 році, триває. Але чиновник Держприкордонслужби оголосив про велику вартість та брак фінансування.

Очільник ДПСУ Сергій Дейнеко дав інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» і, зокрема, сказав: «Немає такої стіни, яка би захистила територію України від такого агресивного сусіда. Такою стіною є наші хлопці, які несуть службу в зоні проведення ООС й віддають життя за нашу державу. Іншої стіни немає. Жодна стіна — залізобетонна чи з колючого дроту «Єгоза» — не захистить від агресора».

Чиновник поставив за приклад стрімкий розвиток конфлікту між Азербайджаном і Вірменією. Він довів, що є сучасне та надточне озброєння, що дозволяє знищити опорний пункт за лічені хвилини.

«Тому ми ведемо мову про виключно інженерне облаштування ділянок державного кордону, насамперед на українсько-російському державному кордоні. Ці роботи тривають. На 2020 рік ми отримали 400 млн грн», — оголосив Дейнеко.

Для порівняння Дейнеко навів приклад Естонії, яка має намір провести інженерне облаштування своєї ділянки кордону з РФ, що складає близько 135 кілометрів. Естонці виділяють на ці роботи €130 млн, тобто майже 1 млн на один кілометр. В України протяжність державного кордону з РФ — майже 2300 кілометрів, і на це, мовляв, потрібно 2,3 млрд.

Проєкт інженерного облаштування кордону з Росією починався з цифри 4,1 млрд грн, в подальшому його скоротили до 2,5 млрд грн. За всі ці роки ДПСУ отримала 1,7 млрд грн.

Дейнеко зазначив, що не може зараз сказати про наявність завершеної з готовністю «під ключ» ділянки державного кордону хоча б у одній області.

Він стверджує, що як мінімум 1500 кілометрів кордону з РФ ще потрібно інженерно облаштувати.

Роботи проводилися й досі тривають у Харківській, частково — Чернігівській і Луганській областях. У 2020 році було реалізовано один шифр по Луганській області, в межах відділу прикордонної служби «Троїцьке».

Керівник ДПСУ каже, що його відомству вдалося зменшити видатки від запланованої суми на більш ніж 40%.

Якщо для облаштування 110 кілометрів кордону системою відеоспостереження планувалося 146,6 млн гривень, то ми використали 104 млн гривень і 42,6 млн гривень зекономили та встановили набагато краще обладнання, ніж планувалося. За своїми технічними характеристиками воно є більш функціональним, працює в автоматичному режимі, що дозволяє мінімізувати людський фактор

ДПСУ раніше повідомляла, що на кінець травня 2020 року завершила роботи з реалізації проєкту «Стіна» на кордоні між Україною та РФ на 40%.

Передісторія

У вересні 2014 року Арсеній Яценюк, який на той час очолював уряд, пообіцяв звести стіну на кордоні між Україною та Російською Федерацією. Необхідність будівництва фізичного кордону, як він вважав, виникла через розгортання війни на сході України.

Проєкт «Стіна» передбачав два етапи. Перший – роботи на ділянках поза зоною конфлікту, другий – на територіях, де проходили бойові дії. Завершити проєкт планувалося у 2018 році, згодом дату було перенесено на 2021 рік. Однак 2020 рік наближається до завершення, а будівництву не видно ні кінця ні краю.

За час реалізації проєкт встиг потрапити на сторінки досудового розслідування НАБУ та отримати народну назву «стіна Яценюка» — на честь нереалізованих обіцянок експрем'єра. Утім, це дещо несправедливо стосовно колишнього глави уряду.

З 2015 року бюджетні кошти на проєкт витрачає ДПСУ, підконтрольна МВС. Уже шість років це відомство очолює Арсен Аваков. За даними ДПС, реалізацію проєкту «Стіна» планується перенести ще на чотири роки і завершити до 2025 року. Загальна очікувана вартість проекту сягне 4,1 млрд грн.

За словами прикордонників, необхідність продовження термінів облаштування кордону зумовлене зменшенням фінансування та зростанням вартості робіт.

Друга доза «Новачка». Навального намагалися повторно отруїти — ЗМІ