Суд оголосив вирок п’ятьом «беркутівцям» за масовий розстріл на Майдані
hromadske

У середу, 18 жовтня Святошинський районний суд оголосив вирок у «головній справі Майдану» — щодо розстрілів активістів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Про це повідомляє «Суспільне».

18 жовтня вирок оголошували заступнику командира полку «беркутівців» Олегу Янішевському та 4 «беркутівцям» київської спецроти: Павлу Аброськіну, Сергію Зінченку, Сергію Тамтурі та Олександру Маринченку. Їх звинувачують у вбивствах та інших злочинах, що призвели до загибелі 48 громадян 20 лютого 2014 року в Києві на вулиці Інститутській.

Так, винуватими у масових вбивствах беззбройних громадян, учасників акцій протесту, визнали:

  • Олега Янішевського, колишнього заступника командира київського спецпідрозділу «Беркут» — йому суд призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі заочно, з позбавленням права обіймати посади, повʼязані зі здійсненням правоохоронної діяльності. Також його позбавили спеціального звання «підполковник міліції»;
  • Павла Аброськіна та Сергія Зінченка — їм суд призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 15 років (заочно), з позбавленням права обіймати посади, повʼязані зі здійсненням правоохоронної діяльності. Їх позбавили спеціального звання «сержант міліції».

У перевищенні службових повноважень визнали винним Олександра Маринченка. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, позбавивши на два роки права займатися правоохоронною діяльністю. Але цей термін Маринченко вже відбув у СІЗО.

За низкою статей Аброськіна та Маринченка виправдали.

Також суд за всіма статтями обвинувачення виправдав колишнього міліціонера Сергія Тамтуру.

Розстріл на Майдані: що відомо про цю справу

Судовий розгляд тривав майже 6 років: з травня 2016 року до листопада 2022 року. З того часу, майже рік, суд присяжних перебував у нарадчій кімнаті.

За шість років провели 320 судових засідань, дослідили 48 епізодів вбивств та 80 епізодів замахів на вбивства. Суд допитав 245 людей, зокрема потерпілих, свідків серед правоохоронців та протестувальників, експертів, обвинувачених тощо.

У 2019 році, Янішевського, Зінченка, Аброськіна, Тамтуру й Маринченка звільнили з-під варти і передали на обмін на окуповані території Донбасі. Перші троє там (або в росії) і лишилися. Натомість Тамтура і Маринченко 2020 року повернулися в Україну та просили амністію.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Суд заочно заарештував Януковича у справі розстрілу активістів на Майдані