Суд покарав винних у смерті українця у витверезнику Польщі в 2021 році
Дмитро Никифоренко

Польський суд визнав винними сімох людей у причетності до вбивства українця Дмитра Никифоренка у витвирезнику Вроцлава у липні 2021 року.

Про це повідомило польське видання РАР.

Найбільш суворе покарання — 5 років позбавлення волі — призначили двом, вже колишнім працівникам поліції. Інші двоє експравоохоронців, лікар і двоє співробітників Вроцлавського центру допомоги алкоголікам і наркоманам отримали від 1,5 до 4 років в'язниці. Ще двох працівників витверезника виправдали.

Дмитро Никифоренко працював у Польщі на будівництві. 30 липня 2021 року він разом із колегами повертався з барбекю, де всі випивали. Чоловік сам їхав автобусом і на кінцевій водій не зміг його розбудити. Спочатку на місце викликали швидку, а згодом і поліцію, яка забрала його до витверезника.

Засуджені стверджували, що українець нібито поводився агресивно — нападав на правоохоронців, не слухав наказів і вкусив одного за палець. За це вони нібито і застосували силу.

На відео, яке публікувало польське видання Onet, видно, що правоохоронці били українця, душили та застосовували проти кийок і газ. Коли чоловіка намагалися пристібнути так званими постільними ременями, у нього сталася раптова зупинка серця і, попри спроби врятувати його, він помер.

За версією прокуратури, засуджені перевищили свої повноваження, застосувавши заходи прямого примусу. На думку слідчих, вони діяли спільно і за погодженням.

«Вони застосували фізичне насильство. Зокрема притиснули голову, верхню частину тулуба та ноги потерпілого до матраца, притискали Никифоренка до ліжка коліном та всім тілом, сиділи на ньому, били рукою, кулаком і кийком в область попереку і голови або плечового поясу, затискали руками шию», — йдеться в обвинувальному висновку прокуратури Щецина. Це, на думку обвинувачення, призвело до смерті Никифоренка через удушення.

У підсумку суд визнав експоліцейських та працівників витверезника винними у вбивстві з необережності, а лікаря — у відсутності реакції на застосування до нього насильницьких заходів примусу.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Києві військовий-втікач напав на співробітника ТЦК (відео)