Суд продовжив арешт Роману Гринкевичу ще на два місяці

Печерський районний суд Києва продовжив на два місяці строк тримання під вартою підприємця Романа Гринкевича — фігуранта справи про постачання одягу для ЗСУ.

Таке рішення ухвалив суд, передає «Слово і діло».

Арешт продовжили до 1 листопада 2024 року із заставою в 360 млн грн. У разі внесення застави на нього покладуть наступні обовʼязки:

  • прибувати за кожною вимогою;
  • не відлучатися із селища Козин Київської області без дозволу;
  • повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;
  • здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Також Печерський райсуд продовжив до 1 листопада арешт засновника та директора компанії «Трейд лайнс рітейл» Володимира Тимківа. Альтернатива — 250 млн грн застави. Залишили під вартою і Андрія Колотила до 1 листопада. Йому визначили 160 млн грн застави як альтернативу.

Крім них, під вартою до 1 листопада перебуватиме директор «Будівельної компанії «Сітіград» Віктор Кузьмінський. Альтернатива — 302,8 млн грн застави.

6 липня слідство у справі було продовжене до 17 січня 2025 року.

Справа Гринкевичів: що відомо

У 2023 році ДБР порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ: компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Слідчі встановили, що залучені компанії раніше займалися будівництвом і не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення і зберігання речового майна для потреб Міноборони. Це призвело до зриву постачання та збитків бюджету, за попередніми оцінками, на 1,2 млрд грн.

Так, правоохоронці виявили повне невиконання 6 контрактів. Щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань. Також встановлено, що 8 договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців.

За даними слідчих, Гринкевич пропонував хабар за допомогу з поверненням майна на території митного поста «Чайки» Київської митниці, яке вилучили у підконтрольних йому компаній під час розслідування. Його затримали 29 грудня під час передачі коштів.

У результаті групі з п'яти людей на чолі з Гринкевичем оголосили підозри за ч. 5 ст. 190, ч. 1, 2 ст. 255 Кримінального кодексу України. Усіх їх взяли під варту.

Міністерство оборони на тлі скандалу розірвало всі контракти з компаніями Гринкевича — останньою стала «Трейд лайнс рітейл». А дружина Гринкевича, професорка Світлана Гринкевич, звільнилась зі Львівської політехніки. Студенти вимагали відсторонити жінку від навчального процесу на період досудового розслідування справи щодо її чоловіка.

9 липня 2024 року правоохоронці направили до суду обвинувальний акт щодо Ігоря Гринкевича, який пропонував $500 тис. одному із керівників Головного слідчого управління ДБР.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Гринкевичі збудували у Львові маєток на 600 кв. м та «прихопили» міську землю (фото)