Суд щодо смерті Флойда. Поліцейські вбили затриманого своїми діями, кажуть експерти
Getty Images

Джордж Флойд помер через те, як його тримала поліція, заявив медичний експерт на суді над колишнім поліцейським Дереком Шовіном у Міннеаполісі, США.

Судово-медичний патологоанатом Ліндсі Томас заявила, що «дії правоохоронців призвели до смерті Флойда» від нестачі кисню.

45-річний Шовін став героєм скандального відео в травні 2020 року. Він коліном притискав шию затриманого Флойда протягом дев'яти хвилин під час арешту підозрюваного.

Колишнього офіцера судять за вбивство, він заперечує звинувачення проти нього.

Кадри із білим Шовіном з коліном на шиї у афроамериканця  Флойда викликали глобальні протести проти расизму.

Прокурори намагаються довести, що застосування сили Шовіном призвело до смерті Флойда. Захист Шовіна намагається показати, що полісмен діяв за інструкціями і що смерть Флойда могли спричинити наркотики та хвороби серця.

У п'ятницю сторона обвинувачення зателефонувала другому медичному експерту, Ендрю Майклу Бейкеру, який проводив посмертне обстеження  Флойда.

За його словами, затриманий помер через його утримання правоохоронцями. Однак доктор зазначив, що вживання наркотиків та серцева хвороба також зіграли свою роль.

Що сказав перший медичний експерт

В офіційному розтині Флойда не згадується про смерть від задушення. Але доктор Томас — ветеран криміналістики, яка провела близько 5 тис. розтинів у багатьох штатах США — заявила, що вважає, що це основна причина його смерті.

Доктор Томас ознайомилася з розтином Флойда, медичними висновками та іншими матеріалами від обвинувачення. Вона також навчала Ендрю Бейкера, головного медичного експерта, який видав офіційне свідоцтво про смерть пана Флойда.

Це не раптова смерть від серцевого нападу. Це смерть, коли і серце, і легені перестали працювати

Томас сказала, що Флойда позбавили кисню у легенях, бо три співробітники поліції тримали його, він був у наручниках, у схиленому положенні та з коліном на шиї.

«Це означає, що діяльність правоохоронців призвела до смерті пана Флойда», — підсумувала медик.

Томас сказала, що може впевнено виключити інші можливі причини смерті — передозування наркотиками, інфаркт та захворювання легенів.

На запитання, чи проблеми зі здоров'ям Флойда та вживання наркотиків призвели до смерті від серцево-судинних захворювань, доктор Томас сказала, що немає сенсу ігнорувати реальність. Тобто те, що затриманого «стримували та притиснули» поліцейські.

Томас сказала, що величезний обсяг відеозаписів про арешт Флойда допоміг висновкам Бейкера. Вони мають більшу цінність, ніж можна дізнатися з фізичного розтину. «Ніколи не було випадків, в яких я брала участь, де були відеоролики протягом такого тривалого періоду часу і з такою кількістю різних точок зйомки», — засвідчила Томас. Вона каже, що з відео очевидно, що фізичних ознак передозуванням опіоїдами нема у смерті Флойда.

За її словами, на відео нема ознак передозування фентанілом, «коли людина стає дуже сонною, а потім просто поступово, спокійно перестає дихати». Вони також не показали раптової смерті, як від серцевого нападу. «Немає доказів того, що він помер би тієї ночі, окрім (як від) взаємодії з правоохоронними органами», — сказала вона.

Думка головного медичного експерта

Після доктора Томас обвинувачення викликало головного медексперта округу Хеннепін доктора Ендрю Бейкера. Він проводив офіційне посмертне дослідження тіла Флойда.

Бейкер повторив багато висновків доктора Томас, сказавши, що затриманий помер внаслідок «зустрічі» з поліцією, а не через вживання наркотиків або серцеві захворювання.

«Вживання Флойдом фентанілу не спричинило придушення або обмеження шиї, хвороба серця не призвела до підкорення або фіксації шиї» — цитує експерта ВВС.

Бейкер повторив свої первинні висновки про те, що смерть Флойда була «вбивством», додавши, що це медична класифікація, а не юридична.

Коли  його допитував захист, Бейкер визнав, що препарати, виявлені в тілі Флойда, і його основне серцеве захворювання «зіграли роль» у його смерті — хоча і не є причиною.

Адвокат Ерік Нельсон задав кілька запитань щодо вживання наркотиків паном Флойдом та рівня фентанілу в крові пана Флойда на момент його смерті.

«За інших обставин це був би фатальний рівень», відповів лікар, але уточнив, що це «дуже залежить від контексту».

Бейкер заявив, що Флойд страждав на серцеві захворювання, повідомляє The New York Times.

«Містер Флойд страждав від того, що ми називаємо гіпертонічною хворобою серця, тобто його серце важило більше, ніж повинно. На мій погляд, дії співробітників правоохоронних органів при задушенні були більше, ніж містер Флойд міг винести в силу свого захворювання », — розповів Бейкер.

Раніше, за повідомленням CBS News, Мартін Тобін, запрошений до суду експерт, що спеціалізується на пульмонології та реанімації, повідомляв, що Флойд помер від низького рівня кисню, який пошкодив мозок і викликав зупинку серця. Причиною смерті вказувалися дії офіцера, який притискав покійного коліном до землі протягом трьох хвилин і 27 секунд, не дозволяючи тому дихати. Судовий токсиколог Даніель Ізеншмід перевірив кров Флойда і виявив, що вона містить як метамфетамін, так і фентаніл.

Лікар, який проводив екстрену реанімацію Флойда, Бредфорд Лангенфельд, вважав, що вживання наркотиків, в тому числі метамфетаміну та фентанілу, може викликати недолік кисню в мозку.

Доктор Мартін Тобін тоді відкинув припущення про те, що серцеві захворювання Флойда і вживання фентанілу сприяли його смерті. За словами пульмонолога, «здорова людина, яку піддали тому, чому піддали містера Флойда, також би померла».

 

Суд триває другий тиждень, і очікується, що він триватиме щонайменше місяць.

Наступного тижня захист повинен розпочати обговорення справи в суді.

Історія Флойда та рух Black Lives Matter

Поліцейські США затримали Флойда 25 травня 2020 року за підозрою у використанні фальшивих купюр, аби розплатитися в магазині. Тоді один з поліцейських під час затримання придавив коліном шию підозрюваного. Флойд кричав, що «не може дихати», проте поліцейські на це ніяк не реагували. Незабаром затриманий помер у лікарні.

На наступний день чотирьох співробітників поліції, які затримували Флойда, звільнили зі служби. Пізніше їм пред'явили звинувачення, їх заарештували, і нині йде судовий розгляд.

Смерть Флойда викликала хвилю протестів, які переросли в масові заворушення й погроми по всім штатам. Протестні акції підтримали і в інших країнах світу. На тлі смерті Флойда всесвітню популярність отримало громадський рух Black Lives Matter, що виступає проти расизму і насильства стосовно чорношкірих, особливо проти поліцейського насильства.

Міннеаполіс виплатить родині Флойда $27 млн