Суд у Нідерландах оголосив рішення у справі про збитий Boeing рейсу МН17

Окружний суд Гааги оголосив рішення у справі про збитий у 2014-му пасажирський літак рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній».

Рішення оголосив головуючий суддя Гендрік Стейнгаус.

«Суд вважає, що MH17 був збитий ракетою «Бук» з сільськогосподарського поля під Первомайськом», — сказав Стейнгаус.

Зазначають, що територія «днр», над якою збили літак, росіяни контролювали щонайменше з травня 2014 року. А бойовики самопроголошеної республіки виконували вказівки кремля.

Причетними до збиття лайнера вважають трьох росіян — Ігоря Гіркіна, Сергій Дубинського та Олега Пулатова, а також українця — Леоніда Харченка з так званого «гру» «днр».

Оновлено 16:40

Суд визнав винними Ігоря Гіркіна та його підлеглих Сергія Дубінського та Леоніда Харченка. Їх заочно засудили до довічного ув'язнення, а також вони мають виплатити компенсації рідним загиблих — €16 млн

Хто конкретно дав наказ про запуск ракети не встановили, але, як стверджує суд, всі троє причетні до доставки ЗРК на окуповану українську територію.

Водночас четвертого підозрюваного Олега Пулатова виправдали. Його причетність до запуску ракети постановити не змогли.

Катастрофа Boeing-777 МН17

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», який летів рейсом МН17 з Амстердама до Куала-Лумпуру, збили російські війська над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 збили зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську. 

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно визнали рф причетною до збиття літака рейсу МН17.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Більшість членів G20 «рішуче засудили війну в Україні» — заява саміту