Справа Порошенка. Суд не ухвалив рішення, засідання перенесли на 19 січня
Getty Images

У понеділок, 17 січня 2022 року, в Києві відбулось засідання Печерського суду, на якому обирали запобіжний захід Петру Порошенку, чинному народному депутату, п’ятому президенту України.

Близько 17:40 суддя вийшов з зали засідання, щоб ухвалити рішення. Журналісти та захист Порошенка очікували його близько пʼяти годин.

Повідомлялось, що суддя не може ухвалити рішення щодо запобіжного заходу для Порошенка через погане самопочуття.

Зрештою оголошення рішення суду у справі Порошенка перенесли на 19 січня на 14:00.

Справа Петра Порошенка

Порошенку інкримінують державну зраду і сприяння діяльності терористичних організацій. Йдеться про закупівлю вугілля з тимчасово окупованих територій Донбасу у 2014—2015 роках, за президентства Порошенка.

Сьогодні Державне бюро розслідувань (ДБР) оприлюднило схему, яка нібито пояснює злочинні зв'язки Петра Порошенка з представниками РФ та незаконних самопроголошених республік на Донбасі.

Повернення Порошенка в Україну: що відбувалось 17 січня

Вранці 17 січня Петро Порошенко повернувся літаком в Україну. Представники ДБР намагалися в аеропорту вручити Порошенку повістку в суд, але той відмовився її взяти.

петро порошенко

З аеропорту Порошенко попрямував до суду, де на 11:00 призначили початок засідання.

Засідання суду розпочалося із 40-хвилинним запізненням.

Адвокати — Ігор Головань та Ілля Новіков — і сам Порошенко заперечили статус політика як підозрюваного. Вони зазначили, що підозру Порошенку попри вимоги закону підписав не генеральний прокурор Ірина Венедиктора, а її заступник Олексій Симоненко.

Адвокати Порошенка попросили суд дати можливість команді адвокатів ознайомитись з матеріалами справи. Для цього оголосили кількагодинну перерву.

Після поновлення засідання захист перерахував процедурні порушення при оформленні документів справи Порошенка і клопотав про повернення матеріалів прокуратурі. Сам колишній президент назвав їх «макулатурою». Також він обурився, що в документах фігурують «ДНР» та «ЛНР», що не відповідає українським законам, а є «російським наративом».

Офіс генпрокурора просив про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді арешту на два місяці з альтернативою застави в 1 млрд грн.

Раніше Печерський суд наклав арешт на майно п’ятого президента.

Порошенко заявив про політичне переслідування та замовлення з боку чинного глави держави Володимира Зеленського.

Напередодні повернення в Київ Порошенко сказав, що не бачить підстав для його затримання.

А вже на засіданні суду запевнив, що не збирається уникати судочинства.

«Я в країну приїхав добровільно, одразу приїхав до суду. Жодного приводу для уникнення судочинства я не давав і давати не збираюся», — заявив Порошенко.

Біля будівлі суду відбувається мітинг на підтримку Петра Порошенка. На ньому присутні кілька тисяч людей.

петро порошенко

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Хто з вітчизняних політиків стане тигром у рік Тигра?