Суд Варшави випустив на волю екскерівника «Укравтодору»
Укравтодор

Окружний суд Варшави вирішив не подовжувати запобіжний захід екскерівнику «Укравтодору» і ексміністру транспорту Польщі Славоміру Новаку. Вдень 12 квітня підозрюваний у корупції Новак вийшов на волю.

На думку польських прокурорів, подальше тримання під вартою Славоміра Новака необхідна не лише через суворе покарання до 15 років позбавлення волі, яке йому загрожує, а й через побоювання його впливу на слідство. У справі необхідно заслухати додаткових свідків та взяти докази, на які Новак може спробувати вплинути, перебуваючи на волі, передає rmf24.

Польська прокуратура наполягала на триманні Новака під вартою до липня 2021 року. Але суд застосував ліберальні запобіжні заходи проти Новака. Це застава на суму в 1 млн. злотих (7,3 млн грн), поліцейський нагляд, заборона виїзду з країни. Окружна прокуратура Варшави оскаржить рішення суду.

За словами речниці окружної прокуратури Варшави Олександри Скжиняж, рішення суду становить дуже серйозну загрозу для належного перебігу слідства, в першу чергу, дозволяючи підозрюваному втекти з країни.

Славомір Новак виконував обов’язків голови «Укравтодору» з жовтня 2016 по жовтень 2019 років. Його підозрюють у скоєнні низки корупційних дій, зокрема в отриманні хабарів за укладання контрактів на будівництво та ремонт доріг в Україні, а також у відмиванні грошей. Звинувачення у корупції стосуються і тих часів, коли Новак був головою кабінету прем’єр-міністра Дональда Туска. Останній називає Новака «політичним в’язнем».

19 липня 2020 року Ґданське антикорупційне бюро Польщі затримало Новака за підозрою в корупції, управлінні організованою злочинною групою і відмиванні грошей.

Укравтодор візьметься за п’ять мегапроєктів у 2021 році на суму 140 млрд грн